Дали знаете дека постојат: Едукативни кукли кои ги учат децата за породувањето и доењето

Овие кукли имаат едукативен и интерактивен дизајн наменет за учење концепти за породување, доење и родителство

„Мамо, како дојде бато на свет?“, до неодамна на ова прашање на постарите деца се одговараше со „Штркот го донесе“. Следуваше песната Braću ne donose rode" („Штрковите не ги носат браќата“), која на најмалите им објасни како на свет доаѓа нов живот.

View this post on Instagram

A post shared by (@calixtamama)


Сега родителите се обидуваат на свој начин да одговорат на „незгодните“ прашања на своите деца. Некогаш тоа го прават на свој начин, а понекогаш преку книги или цртани филмови.


Креативен тим од Бразил ја сфати важноста на оваа тема за децата. Тие создадоа одлични кукли за деца кои на креативен начин ги учат малите за тоа што е породување, но и како се раѓаат бебињата. Постојат неколку варијанти - за вагинално породување и царски рез - а потоа децата можат да научат повеќе за плацентата и важноста на доењето.

View this post on Instagram

A post shared by (@calixtamama)


Извор: www.bebac.com