Десет најубави: По сите естетски параметри ова се жените со најсовршени црти на лицето

Кога ќе се спојат науката и естетиката, се појавува следната листа:

Убавината е во окото на оној што гледа, но постојат одредени параметри на убавината кои ги утврдија стандардите за убавина.

Секогаш, но особено во последните неколку децении, благодарение на естетската хирургија, ние се стремиме кон најсовршен изглед, а тоа може да се одреди според златниот однос. Се верува дека совршено лице е онaa што е целосно симетрично, односно во кое и двете страни на лицето се целосно еднакви.

Оваа формула за убавина вклучува многу математики и прецизни податоци. Колку се посиметрични страните на лицето, толку поубава личноста се смета дека е. Многу ренесансни скулптори и уметници, како Да Винчи, Микеланџело и Рафаел, го искористија златниот сооднос за да ја постигнат посакуваната рамнотежа и хармонија во нивните дела.

Како прво, лицето на убава личност треба да биде приближно 1,6 пати подолго, но пошироко. Второ, растојанието помеѓу линијата на челото и дното на брадата треба да се подели на три еднакви делови. И, конечно, постојат некои други пропорции што можат да влијаат на нашата привлечност - на пример, ширината на очите треба да биде еднаква на растојанието помеѓу очите.

Д-р Хулијан де Силва ги проучувал лицата на познати дами и еве ги резултатите што ги постигнал.

Овие дами се најблиску до совршенство:

Кара Делевињ 89,99%

Кети Пери 90,08%


Натали Портман 90,51%


Кејт Мос 91,05


Тејлор Свифт 91,64%Аријана Гранде 91,81%

Амбер Херд 91,85%

Бијонсе 92,44%


Бела Хадид е најблиску до комплетен натпревар со идеалите за златен сооднос 94,35%


Извор: елле.рс

Фото: Инстаграм