Детство без аутизам, алергии и дијабетес: Како Амишите ги воспитуваат децата?

Децата на Амишите кои се воспитувани на рурални фарми во северниот дел на американската држава Индијана, не страдаат од астма, дијабетес, алергии, или било која форма на современи болести.

Швајцарскиот научник Марк Холбрајм, кој го истражуваше здравјето на децата на Амишите, вели:

„Заклучокот е дека стапката на современите болести е многу, многу ниска кај децата на Амишите. Навистина, како да постои нешто што ги штити овие деца, и она што останува нејасно".

Истражувачите ги споредиле децата на слична возраст од релативно здрави, рурални средини и дошле до заклучок дека децата на Амишите се поздрави од децата на иста возраст на европските фарми. Уште повеќе, во последните 20 години, има само неколку деца на Амиши кои биле алергични на нешто.

Семејствата на Амишите, од кои многумина се со корени од Швајцарија, живеат во природа, далеку од градовите, јадат органска храна и се многу религиозни.

Современите болести им се непознати

Уште поодамна се пишуваше за одличното ментално здравје на Амишите и фактот дека едноставно нема аутизам во оваа заедница - што секако не е само случајност. Всушност, конвенционалната медицина често е збунета поради тоа што Амишите не доживуваат аутизам, или било какви потешкотии во учењето, кои претставуваат зло на денешното технолошко општество.

Тие живеат во општество во кое, според согледувањата на просечните Американци, кои имаат проблеми со дебелината, шеќерната болест, срцеви заболувања, аутизам, а тоа влијае на моралнита катаклизма, држи старомоден идеали. Амишката исхрана се состои од органска храна, свежи, локално одгледувани производи, и што е многу важно, тие најчесто не се вакцинираат. И покрај фактот дека фармацевтската индустрија инвестира големи пари во кампањи за вакцинација и употребата на лекови, срцеви заболувања, рак и дијабетес, кои се речиси непознати во Амишките села.

Иако многу од нив никогаш не студирале, Амишите се многу интелигентни и имаат многу напредни вештини за пишување.

Во тековното истражување за здравјето на Амишите, само три случаи на аутизам се пријавени кај нивните деца. Од овие три, јасно е утврдено дека станувало збор за вакцинирани деца.

Првиот случај беше кинеско дете кое добило бројни вакцини пред да биде посвоено од семејство Амиши. Другото беше редок случај во семејството Амиши, кои подлегнаа на пропаганда и медицински притисок за вакцинирање на нивното дете. Некои „научници" тврдат дека Амишите очигледно имаат специјален супер-ген што ги прави имуни на бројни болести на модерното време.

Извор: stil.kurir.rs