Драга бремена мајко, со бебе во рацете: Каде е убавината на бременоста за која сите зборуваат?

Откако ја најави својата бременост повторно, таа доби некои неочекувани реакции. 

Некои луѓе и укажуваа дека мора да е луда за да се породи, толку брзо по првото бебе. Како ќе се справиш со второто бебе? Знам дека си уморна, толку уморна што има денови во кои се чудиш како ќе преживееш. Беше будна цела ноќ поради бебето, на кое му растат заби, па што уште не сака да си спие во креветчето. Го заспиваш на три пати со занесувања, иако грбот те боли, а зголемениот стомак веќе не ти дозволува многу движења. Лежиш на грб во креветот и се прашуваш како ќе станеш наутро. Веќе станата во 6.00 часот, ги гледаш во огледалото темните кругови под очите и се чудиш: „Каде е убавината на бременоста за која сите зборуваат?“. 

Брзо го сркнуваш утринското кафе и го ставаш синот во детското столче за да појадува, а ти за да може да исчистиш од минатата ноќ. Кога ќе дојде вечерта, се прашуваш како ќе го поминеш следниот ден. На опашката во продавница со 11-месечното дете и очигледно големиот стомак, собираш доста погледи. Жената зад вас коментира за тоа колку вашите раце ќе бидат зафатени. Подоцна пријатели те канат да излезеш, но си премногу уморна, за да им се придружиш на нив. Ти се лоши од тие мисли за сите работи кои треба да ги завршиш, прашувајќи се дали воопшто ќе успееш. Терминот се приближува, го гледаш својот син со љубов … Првото дете, она кое те направи мајка. Она кое толку многу те смени, но само за добро. Она кое ти ги направи сите болки на грб и сите непроспиени ноќи достојни за тоа. Што ти покажа што значи вистинска, безусловна љубов. Додека го гледаш, се чудиш: „Како некогаш ќе сакам друг човек на ист начин?“ 

Во денот кога ќе го ставиш второто дете во раце, ќе го гледаш со истата огромна љубов. Твоите очи ќе бидат исполнети со солзи на среќа на ист начин како и пред една година. Вашето срце ќе расте за уште 10, и ќе ти биде чудно како некогаш си се прашала дали би можела да сакаш толку многу некој друг. Твоите раце ќе бидат зафатени. Многу повеќе зафатени од кога било досега. Но твоето срце исто така ќе биде зафатено. Си мислиш, што има повеќе да си разјаснува, како на пример како ќе поминеш низ „новородената“ фаза од самиот почеток. Сè ќе си дојде на место, без разлика што мислиш. Ќе има прекрасни денови, во кои ќе гледаш како вашите деца се смеат едно на друго. Ќе има и други во кои ќе плачете во исто време, и ќе сакате да си ја искубете косата. Никој не е свесен за сè. Мајчинството е највеличествената, тешка, неверојатна, предизвикувачка и исплатлива работа. 

Ако си среќлијка да имаш неколку малечки кои те сакаат,  спомни си во целиот хаос, во деновите во кои едноставно сакаш одмор и се чудиш дали ќе се справиш: „Вршам фантастична работа и секогаш, секогаш ќе се справам“!