Еден куп придобивки: Еве зошто качамакот е најздравиот оброк во светот

Покрај тоа што спречува бројни болести, овој оброк е и исклучително вкусен

Палента или качамак е јадење што потекнува од северна Италија. Популарното име на палента е качамак и одамна се смета за селско јадење. Многу здрава и вкусна, палентата се подготвува многу лесно и може да се конзумира на различни начини во комбинација со разновидна храна.

Тоа е оброк направен од бели или жолти зрна од пченка. Пченкарно брашно или гриз има многу позитивен ефект врз целокупното здравје на луѓето. Најважно за ова јадење е фактот дека палентата не содржи глутен и може да ја конзумира секој без разлика на возраста.

Таа е идеална за мали бебиња, за луѓе кои се грижат за нивната тежина или за оние кои имаат проблеми со дигестивниот систем.

Составот на палента и нејзините здравствени придобивки

Овој оброк содржи доволно минерали, хранливи материи и витамини кои му се потребни на телото за да функционира нормално. Палентата има одличен ефект врз спречувањето на разни болести, како и врз целокупното здравје на човекот. Содржи природни масти, т.е. Каритеноидите и тие здрави масти се одговорни за моќта на палентата, која промовира подобра цревна функција. Палентата  е одлична во отстранување на вишокот килограми, бидејќи влијае и на добро и здраво варење на храната.

Пченката е одговорна за сите придобивки од ова вкусно јадење. Веднаш зад пченицата и оризот, пченката се смета за најважното жито во светот. Таа е една од најдобрите намирници што го исполнува човечкото тело со долготрајна добра енергија.

Пченкарно брашно содржи широк спектар на хранливи материи. Ова брашно е одличен извор на фолна киселина, витамини Б6, К и Е, пантотенска киселина, тиамин, рибофлавин и ниацин. Исто така, може да се пофали со висока содржина на фосфор, магнезиум, цинк, калиум, бакар, селен и манган.

Благодарение на пченката која ја содржи палентата, има многу мал број калории во себе, и затоа е идеален оброк за слабеење. Таа е една од најдобрите и најефикасните намирници што се препорачуваат кога станува збор за диета.

100 гр палента содржи околу 380 калории. Содржи само природни супстанции, така што неговите јаглехидрати и липиди се позитивни за човечкото тело. Палентата е одличен избор за бебиња и деца.

Здрав оброк што тие ќе го обожаваат, особено ако е во комбинација со јогурт или зеленчук што го сакаат децата. Друга причина што овој оброк е идеален за деца е тоа што палентата спречува ненадеен пад на имунитетот.

Намалувањето на ризикот од рак е една од придобивките што палентата ги обезбедува за човечкото тело. Научно е докажано на Универзитетот во Америка дека консумирањето качамак значително го намалува ризикот од развој на оваа злобна болест. Палентата ќе го намали ризикот од рак на дебелото црево, како и појава на хемороиди.

Зајакнувањето на клетките на дебелото црево е исто така уште еден успех што е забележан кај луѓе кои вклучиле палента во редовните оброци. Покрај тоа што ќе ги зајакне, палентата ќе има и антиоксидативно дејство врз целиот организам, а не само врз цревата.

Го намалува холестеролот благодарение на добрите масти што ги содржи, како и влакната и сложените јаглехидрати. Затоа, од овие причини, палентата ќе спречи појава на вишок тежина. Консумирањето на овој здрав оброк носи придобивки и кога станува збор за срцето и целокупоното здравје на една личност.

Постои разлика помеѓу домашна и купена палента.

Купената палента во продавниците е збогатена со аскорбинска киселина, односно витамин Ц и бета каротен, и затоа е нешто побогата кога станува збор за витамините А и Ц отколку домашните, а кога станува збор за калориите, јаглехидратите и мастите се слични по состав.

Подготовка на палента

Палента т.е. качамак може да се подготви на два начина. Секој од нив е многу лесен и брз за подготовка. За да направите палента на прв начин, потребно е да ставите 3 и пол чаши вода во тенџерето. Потоа додадете малку сончогледово масло и малку сол. Кога сето ова ќе зоврие, температурата се сведува на минимум и се истура една чаша пченкарна палента со постојано мешање.

Кога подготвувате палента, се препорачува употреба на дрвена лажица, поради оксидација на металната лажица. Некои здрави семиња или омилен зеленчук може да се додадат на овој вкусен оброк.

Друг начин на кој може да се подготви качамак е како што следува. Истурете литар и половина вода во сад. Потоа додадете една лажичка сол и почекајте да зоврие водата. Кога водата ќе зоврие, додадете 500 гр пченкарно брашно. Брашното ќе остане на површината на водата. Направете дупка во брашното со дрвена лажица и оставете да се свари на умерено тивок оган. По некое време, брашното ќе се стопи со водата, а потоа палентата, вкусна и здрава, е подготвена за консумирање.

Може да се подготват разни јадења од палента, а едно од нив е вкусно и здраво.

Исхрана со палента и јогурт

Во последно време многу популарна е диетата во која главните актери се јогуртот како млечна маст и палента. Јогуртот често се користи во многу диети, бидејќи исто така влијае на регулирање на варењето и губењето на тежината воопшто. Резултатите ќе бидат уште подобри и посилни кога ќе се комбинираат со палента. За овој тип на исхрана, најдобро е да користите органска пченка и да измешате домашна палента со јогурт што содржи ниско ниво на маснотии.