Едноставна торта со кокос: Вкусен рецепт кој се прави за час

Едноставна и брза торта со кокос, која може да ја направите и доколку немате премногу време за правење десерти, бидејќи ќе биде готова за час.

Состојки за пандишпан:

4 јајца

1 шолја шеќер

1 шолја млеко

1 шолја масло

1 чаша брашно

1 прашок за пециво 


Состојки за фил:

9 супени лажици гриз

1 шолја шеќер

1 шолја кокосово брашно

2 кесички ванилин шеќер 


Глазура: 

70 гр чоколадо за готвење

2 лажици масло 



Подготовка:

Прво подгответе ја смесата за кората. Јајцата, шеќерот, брашното, маслото, млекото, прашокот за печиво и какаото се матат со миксер. Загрејте ја рерната на 200 степени. Половина од смесата за кората истурете ја во намастена тава и печете 10 минути.

Додека се пече кората, сварете го млекото со шеќерот, па кога ќе зоврие додадете ги гризот и ванилиниот шеќер и варете додека не се згусне. Тргнете ја тавата од шпоретот, додадете го кокосовото брашно и сè убаво измешајте.

Кога кората е половина испечена, извадете ја тавата од рерна и прелијте ја со филот. Другиот дел од смесата за кора прелијте го врз филот, па вратете ја тавата во рерна и печете уште 20 минути. 


Извор: telegraf.rs

*ПР објава