Ехокардиографија на срце три месеци по прележан ковид е основна превенција: Проф.д-р Сашко Јовев детално и за најсовремените пристапи во кардиохирургијата

Пандемијата на корона вирусот се уште не е завршена, иако бројките на новозаразени со Ковид 19 даваат надеж дека епидемиолошката состојба е мирна и стабилна и нема оптоварувања на здравствените системи насекаде во светот. Најголемото внимание на светската јавност сега е свртено кон војната во Украина, но научната, односно лекарската фела сугерира дека не смее да се занемари две и пол годишната борба со короната. На почетокот, најголемиот проблем беше лекувањето на самата болест, а сега поголем проблем создаваат последиците од прележаниот ковид. Освен се поголем број на пациенти со невролошки проблеми, губење на меморијата, мозочни удари, потешкотии во дишењето, прележаниот корона вирус остава последици и на срцето. На оваа тема Фактор разговараше со проф. д-р Сашко Јовев, директор на Клиниката за кардиохирургија.

 Читајте детали на Фактор тука.