Еве зошто се расипува киселата зелка: Внимавајте на ова
Идеално би било прво да купите една или две глави и да проверите дали зелката има сладок вкус. Ако има, идеална е, а ако е малку лута, подобро потрошете ја салата или готвење, а за во буре барајте некоја друга. Исто така, внимавајте случајно да нема полжави во главата, бидејќи ако родот е таков, кисела зелка нема да преживее.
Добри се оние сорти што имаат потенки „жили“. Кога ќе ја изберете вистинската зелка, исчистете ја темелно од надворешните листови и потоа исечете го секој корен „напречно“ и извадете ја средината колку што можете повеќе. Во секоја издлабена глава истурете по една кафена лажичка сол, па наредете ги внимателно една до друга.
Главите не смеат да се притискаат, но не смеат да бидат премногу лабаво наредени. Отворот во коренот, во кој се наоѓа солта, останува свртен нагоре. Додека ги редите главите, странично фиксирајте го пластичното црево кое треба да оди од дното кон врвот на бурето. Ќе се користи за точење расол.
При редењето на главите ставете пластична решетка или борови штици и притиснете со камен и оставете ја зелката да отстои преку ноќ. Ако може да се додаде уште една глава следниот ден, наполнете го бурето уште малку. Промешајте ја солта во ладна вода за вкусот да биде непријатно солен.
Прелијте ја зелката, затворете ја и следниот ден проверете дали треба да додадете повеќе сол. Штом ќе почне да се чувствува изменет мирис, почнува прелевањето и тоа се прави секој ден. Со црево извлечете полн сад со сол од дното на бурето, а потоа прелијте го врз зелката. Повторете ја постапката неколку пати.
Кога зелката ќе го достигне посакуваното ниво на киселост, додадете винобран во бурето, според упатствата на кесичката и во согласност со количината на зелка.
Фото: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen