(ФОТО) Нарцис: Пролет во вашиот стан или тераса

Жолтото цвеќе на вашиот стан или тераса ќе му дадат прекрасен пролетен амбиент додека сме во домашен карантин...

Нарцисите се први весници на пролетта. Во Шпанија ова цвеќе се смета за диво, додека кај нас се одгледува во паркови и градини. Овие билки исто така се чуваат и дома како украсно цвеќе или едноставно како цвеќе во ваза.

Лукот на нарцисот се поставува во земја кон крајот на август и почеток на септември. Билките не бараат многу тинтрање и прилично добро толерираат ниска температура кога се под земја. Цветовите цветаат рано на пролет. Тие се жар жолта боја и многу декоративни. Овие цвеќиња често се користат како декор за Велигден и изгледаат убаво во вази. Популарно решение кое е во прашање украсување на ентериери со нарциси е да купите цвеќе во саксии.

Доколку го декорирате својот дом со саксии со нарциси, треба да знаете дека билката се пресадува од неа кога коренот прерасне. Пред да почнете со пресадување, билката треба обилно да се залие. Кога го пресадите нарцисот, не изложувајте го на силно, директно сонце и избегнувајте заливање неколку дена за да коренот се поттикне на раст во новата земја и да пушти коренчиња.