Ги има во сечиј дом: Намирници кои веднаш ја намалуваат температурата

Се верува дека температурата е всушност најсилниот одбранбен механизам на организмот, кој на овој начин се брани од инфекции. Високата температура, сепак, не мора да значи дека станува збор за сериозна состојба. Помало заболување може да предизвика висока температура, а се случува и посериозна болест да не ја зголемува телесната температура.

Вода

Треба да пиете многу вода за да ја надоместите изгубената вода и дефинитивно ќе помогнете да се олади вашето тело. Поради треската, телото може многу лесно да дехидрира, па затоа е многу важно да пиете доволно течности.

Туширање

Туширањето со млака вода ќе помогне да се намали температурата. Започнете со вода од 36 степени и нежно намалете ја температурата на водата додека не достигнете едвај толерантна млака вода.

Зеленчук

Компирите и зелката се одлични помагачи во намалувањето на температурата. Ако користите компири, исечете ги на прстени, а ако користите зелка, исечете ги лисјата и ставете ги во чорапи на стапалата. Познато е дека компирот и зелката совршено ја извлекуваат температурата од телото. Можете исто така да ставите зелка на грбот или на градите.

Супа

Млаката супа помага да се намали температурата, обезбедува хидратација на организмот, има исклучително лековити својства кои ги ублажуваат настинките и помагаат при треска.

Алкохол

Алкохолот или ракијата се одлични за ослободување од висока температура. Ако го користите овој метод за намалување на температурата, за да не ја оштетите кожата, важно е да го разредете алкохолот со топла вода, во сооднос од 1 до 5.

Јаболков оцет

Одлично е и за намалување на висока температура, а доколку температурата ви е над 38 степени, препорачливо е да го триете телото со јаболков оцет 10 до 15 минути.

Чаеви

Чаевите ќе ви помогнат да ја надополните изгубената течност во организмот. Кога температурата ќе надмине 40 степени, треба веднаш да одите на лекар.


Фото: Profimedia