Гинеколози предупредуваат: Короната може да влијае на менструалниот циклус на жената

Гинеколозите истакнаа дека, откако страдале од коронавирусна инфекција, многу жени се жалат на нарушување на менструалниот циклус. Дали и вие имате проблем?

Коронавирусот доведува и до нарушувања на менструалниот циклус, убедени се локалните гинеколози, кои за српски Курир потенцираат дека се поголем број жени се жалат на проблеми со менструацијата по инфекцијата. Лекарите ги советуваат жените кои планираат да имаат деца да бидат вакцинирани како заштита од оваа болест.

Проф. Д-р Ана Митровиќ Јовановиќ од клиниката за гинекологија и акушерство „Народни фронт“ за Курир го потврдила искуството на лекарите дека од почетокот на пандемијата, бројот на пациенти кои се јавуваат поради нарушувања на менструалниот циклус е зголемен.

„Кај некои пациенти за време на репродуктивниот период може да има одложување или дури и отсуство на менструалниот циклус како резултат на оваа инфекција, додека кај други пациенти циклусот може да биде на време, но може да има зголемено менструално крварење или циклусот да биде пореток и подолг. „Всушност, многу често имаме нарушувања на циклусот кај тешки вирусни инфекции“, рече таа.

Додава дека инфекцијата со ковиди систематски влијае на телото на жените, ја загрозува нивната физичка состојба, но исто така и следствено на тоа, поради стрес, поради страв и неизвесност од оваа пандемија што трае повеќе од една година, влијае на општото ментално здравје. Таа исто така посочува дека сè што влијае на лачењето на хормони, исто така, може да има влијание врз нарушувањето на циклусот, и додека тоа нарушување трае, можноста за добивање потомство е исто така загрозена.

„Овие нарушувања обично можат да имаат само краткорочен ефект врз репродуктивната функција, но редовниот циклус брзо се воспоставува веднаш штом жената се опорави од инфекцијата, а со тоа и се враќа плодноста кај повеќето жени“, рече таа и им даде совети на жените кои планираат потомство.

„Моја препорака е да се вакцинираат сите жени и парови кои сакаат потомство, за да не станат комплицирани и да не го загрозуваат и општото здравје за време на бременост, породување или доење“, заклучи д-р Митровиќ Јовановиќ.