Граѓаните да ги сменат навиките: Имунитетот е најважен во борбата со ковидот, но тој не се создава преку ноќ

Изминатиов период многу лекари потенцираа дека имунитетот е најважен во борбата со коронавирусот, но тој не се создава преку ноќ, туку граѓаните треба да го променат својот начин на живот.

Надица Ефтимовска, епидемиолог од Делчево објаснува дека за добар имунитет, удел има генетиката, но и начинот на кој се храниме и дали сме физички активни. Граѓаните за да имаат посилен имунитет треба да се откажат и од пороците.

„Имунитетот е најважен во борба со вирусот. Според мене број еден фактор е исхраната, и физичката активност кај луѓето. Каков имунитет има човекот зависи од начинот на живот низ годините. Имаше луѓе кои се над 50, 60 години и кои го преживејаа вирусот, а оние над 70 години поретко“, вели Ефтимовска.

Детали читајте на Фактор, тука.