Холесторолот не е од исхраната: Д-р Дејан Чубрило ги урива сите заблуди за здрава храна

фото: RTS Printscreen

Како правилно да го исчистите организмот и кога е вистинското време за тоа, открива проф. Д-р Дејан Чубрило, специјалист за спортска медицина и професор по физиологија на Медицинскиот факултет во Крагуевац.

Кога не ја вариме храната на вистински начин, таа храна што не е варена е предмет на дејство на бактерии, габи или паразити кои сакаат ваква средина. Микробите сакаат валкана средина. Поентата не е да се измислуваат лекови, туку да се сфати како да се направи околината таква, да не им се допаѓа“.

Заблуди за детоксикација

МИТ:Детоксикацијата е задолжителна кога некој има висок холестерол и замастен црн дроб

„Ако имате замастен црн дроб, а го имаме сите, повеќе или помалку, автоматски имате покачени нивоа на инсулин. Тоа е хормон произведен од панкреасот за регулирање на шеќерот и варењето на храната. Ако се зголеми во текот на денот повеќе или помалку, тоа ќе направи маснотии во црниот дроб. Тоа е неговата работа. Вие не добивате холестерол од храната. Ако јадете ќебапи, хамбургери, големи порции секој ден, ќе направите пореметување на варењето и интоксикацијата. Но, покаченото ниво на инсулин ќе биде она што ќе го стимулира производството на холестерол во производната фабрика - црниот дроб, каде што се произведува. „Кој има висок холестерол, има и висок инсулин и обратно“, вели д-р Чубрило.

Лекарот се осврна и на заблудите за лошиот холестерол.

„Лош холестерол, тоа е парадокс! Пример, ако имате камион што треба да превезува стока до некое место, а таа стока е холестерол, тоа поминува низ ЛДЛ, лош холестерол. Тој е само камион кој вози за да пренесе нешто. И што пренесува? Пренесува материјал за производство на хормони - тоа го прави лошиот холестерол. Тој е лош? Не е! Тој е многу важен. И кога тој камион станува лош? Кога 'рѓосува. Ние го нарекуваме оксидиран холестерол, односно нешто што не може да ја премине границата и да влезе во местото каде што е испратен (да ја заврши работата и да го активира производството на хормони). Тој холестерол што е во тој 'рѓосан камион ќе се залепи некаде и ќе претставува почеток на развој на атеросклероза. Само тогаш холестеролот е лош.

Д-р Дејан Чубрило открива и која граница на холестерол е прифатлива и што треба да се стори во случај на гранична или малку покачена вредност.

„Јас не толкувам никаков холестерол што е 6 или 6,5 како трагедија или нешто што е толку лошо. Само заклучувам дека го има многу, односно дека нешто го стимулира (инсулин), дека не се излачува правилно преку жолчката или дека е 'рѓосан.

Потоа, им препорачувам антиоксиданси на пациентите и да внесат што е можно повеќе здрава храна, овошје и зеленчук во нивната исхрана. Друга работа, контрола на инсулин. Да не јадеме шеќер или да внимаваме колку јадеме, да не го оптеретуваме панкреасот. Што се однесува до маснотиите, д-р Чубрило препорачува да внесувате помалку од лажичка. Третата работа е контрола на елиминација; да се прочистат жолчните канали, како - со билки. Лимонада со малку ѓумбир - лимонот го провоцира каналот, ѓумбирот го опушта и излегува надвор “.

МИТ:Најдоброто чистење на организмот се постигнува со сокови од свежо исцедено овошје и зеленчук, без внесување на друга храна

„Кога ќе ги земете тие сокови и ќе ги пиете неколку пати на ден, а тие сокови најчесто се прават од разни овошја и зеленчуци во блендер, со што вашиот инсулин ќе скокне како да сте биле на тест за глукоза. Тоа е таков скок на инсулин што ќе биде стимул за блокирање на топењето на поткожното масно ткиво, стимул за создавање поголем холестерол и стимул за маснотии во црниот дроб. Затоа сокот мора да биде со влакна, со малку маснотии, со семиња, за да се смири тој одговор на панкреасот.

Подобро е да го јадете целото тоа овошје сурово, но што ќе да направите ако немате добар стомак? Ако немате ензими за варење во стомакот? И, тоа е епидемија денес, верува д-р Чубрило.

Тој вели дека изгубивме ензими за варење поради стрес. Поради хроничен стрес, овие ензими исчезнуваат, храната не може да се вари, гние и има интоксикација.

„Првото нешто што е забрането во процесот на детоксикација е маснотиите. Ви забрануват и маслиново масло. Ако имате организам кој е во алкохолизирана состојба, тоа значи дека црниот дроб повеќе не може да се бори, тој е полн со токсини. Зошто да му дадете задача на тој црн дроб да ги преработува тие масти? Оставете да се опорави, дајте му на организмот барем минимални количини.

Јадете месо без масло, во вода, ставете многу зеленчук во тоа тенџере и подгответе оброк без масло, да ручате без да се интоксинирате. Исфрламе јајца, млеко исто така “, објаснува експертот.

Една од заблудите е дека во процесот на детоксикација мора да се користат чаеви против запек. Д-р Чубрило сликовито објаснува што мисли за тоа:

„Тоа е забрането! Ако бркате истоштено и старо магаре, ќе го убиете. Исто е и со цревата кои не работат, односно имате запек. Тие се заклучени. Тесни. Запомнете ги овие зборови и не земајте чај што ќе ги стимулира цревата, како да сте ги искинале тие црева, како да ги стимулирате за уште повеќе да се уморат. Потоа, цревата крварат, а хемороидите делуваат. Само треба повторно да го обновите цревото, како? Со зголемување на нивото на енергија во вашите клетки.

Имате две горива за енергија, едното е шеќер, другото е маснотии (триглицериди). Кога триглицеридите се ниски, немате енергија. Тие или не се топат или не влегуваат во системот преку цревата. Го немате главното гориво што гори мирно, полека и тивко и дава енергија, сè што ви останува е шеќер, што е многу скапо гориво, бидејќи предизвикува други проблеми. Треба да го земате на секои половина час и постојано сте гладни.

Најдобар извор на маснотии е оној што се топи од нашето масно ткиво и се претвора во енергија. Инсулинот спречува топење на оваа маст. Контролирајќи го, ќе добиете ослободување на топење на маснотии.

Д-р Чубрило за здравите масти и како се појавува запек.

Ако јадете 20 бадеми, ниту еден од овие бадеми нема да влезе во вас, туку само ќе ја зголеми количината на лоши бактерии и гниење и ќе го оптерети панкреасот. Црниот дроб мора да ги процесира, а е веќе уморен. Уморен црн дроб оптоварен со дополнителна храна, качен инсулин го блокира топењето на маснотиите, немате енергија и цревата се затвораат.

Дали успешната детоксикација значи губење на тежината?

Додека секој го прави ова денес за да изгуби тежина, успешната детоксикација не мора да има никаква врска со тоа.

„Успешна детоксикација значи враќање на нормалното функционирање на цревата. Тоа е прецизна дефиниција. Ако успеавме да ги подигнеме цревата од минус фаза во нормала, за да започнат да си ја вршат својата работа, нема повеќе интоксикации “.

Една столица на ден е доволно, но и не е мерка. Луѓето често ми велат: Доктор, имам неколку столици на ден, имам брз метаболизам. Метаболизмот е фабрика каде што се создава енергија од она што влегува во вашите клетки. Кој тоа го има, има брз метаболизам, не оној што има повеќе столици на ден. Тогаш е воглавно болест, кој има повеќе столици, не ја вари храната, сè минува низ него и спаѓа во класичниот изглед на слаба личност која не може да добие тежина затоа што нема доволно ензими за варење на храната.

ВИДЕО:

извор: РТС