Храна која не смеете да ја јадете по поминат рок
Мислите дека рокот на траење на амбалажата е маркетиншки трик за да купувате повеќе? Многу се лажете.
Јајца
Јајцата во фрижидер може да стојат од 3 до 5 недели. Значи, имате доволно време да ги потрошите.
Меко сирење
Тврдото сирење има подолг рок на траење, бидејќи е многу потешко да добиебактерии. Тоа значи дека тврдото сирење во фрижидер може да стои и до шест месеци.
Меѓутоа, мекото сирење веднаш може да го фрлите по поминување на рокот на трање, а тоа е околу седум дена од отварањето.
Купени преливи
Можеби ви се чини дека купените преливи како што се сос или некој прелив, може да трае бесконечно, само поради тоа што е во стаклена тегла, но не сте во право – и овие производи се изложени на бактерии.
Салати со преливи
Сите салати за кои користите сенф, мајонез, кечап и слични преливи, јадете ги веднаш по подготвувањето, најдоцна 24часа.
Свежи сокови
Свежо цедените сокови се многу модерни, но и опасни ако не ги јадете веднаш – најмногу за 2 или 3 дена.
Свежо месо
Ако месото не сте го употребиле за 48 часа, ставете го во замрзнувач, во спротивно ризикувате да има опасни бактерии.
Риба
Рибата како и секое друго месо е изложена на бактерии, затоа треба да ја јадете за ден или два по купувањето.
Школки
Како и останатите видови на морски плодови, свежите школки имаат многу краток рок на траење – ден или два и тоа само во фрижидер.