ХРВАТСКА ЛЕКАРКА: Се плашев за секое дете што го вакцинирав, но тоа мора да се направи

Хрватската агенција за лекови и медицински помагала објави дека деца од 12 и повеќе години можат да се вакцинираат со вакцината Фајзер од 28 мај. Вакцинацијата, како и кај возрасните, е доброволна. Бидејќи КОВИД-19 кај деца најчесто поминува со краткорочни благи симптоми или дури и асимптоматски, се поставува прашањето дали вакцинирањето на децата е потребно и препорачано, пишува Слободна Далмација.

Во ретки случаи, КОВИД-19 кај деца е поврзан со мултисистемски воспалителен синдром (МИС-Ц), кој бара интензивна нега и може да биде фатален, забележува Примариус. д-р Марија Радониќ, специјалист по педијатрија, субспецијалист по детска пулмологија и раководител на детскиот оддел на Општата болница Дубровник.

Детали читајте на Фактор тука.