Ѝ до 2 тона кислород се троши за пациенти болни од ковид во ГОБ „8 Септември“, вели директорот Костов

Градската општа болница „8 Септември“ повторно е еден од најголемите ковид центри во Македонија. Според податоците кои за Фактор ги соопшти директорот, д-р Христијан Костов, таму се хоспитализирани 90 тешко болни пациенти. Смета дека дневно се уште има многи нови приеми. Само во последните 24 часа се примени 12 нови пациенти позитивни на вирусот.

-Поради компликации од Ковид-19 во болницата имаме 90 пациенти кои имаат потреба од болничко лекување. Како и во изминатиот период во нашата здравствена установа се носат пациенти кои имаат најтешка форма на болеста. Сите имаат потреба од кислородна поддршка. Да бидам поконкретен, од вкупниот број хоспитализирани, 10 пациенти се ставени на сипап апарати, додека двајца се интубирани, односно се ставени на респиратор. Другите пациенти исто така имаат потреба од кислородна поддршка. Болницата дневно троши од 1,5 до 2 тони кислород. Така беше и во изминатиот период, така е и сега, бидејќи пациентите коиу доаѓаат тука развиле исклучително тешки симптоми и нивната сатурација е навистина ниска, нагласува д-р Костов.

ДЕТАЛИ НА ФАКТОР ТУКА.