Имавте ковид, а сега имате проблем со опаѓање на косата: Не е случајност во прашање

Во дерматолошкиот регистар на Ковид-19 се наведува дека се регистрирани повеќе од 1000 пациенти во 38 земји, кои се борат со разни проблеми со кожата откако се опоравиле од коронавирусот. Меѓу нив има сè повеќе луѓе кои се жалат на опаѓање на косата, што не е само естетски, туку и психолошки проблем.

"Докажано е дека Ковид е системска болест и сите наши органи страдаат, прашање е само колку и кога. Патем, во дерматологијата е познато долго време дека опаѓањето на косата се јавува после силни инфекции. Сето тоа зависи од имунитетот и терапијата што се зема, но опаѓањето на косата трае од 6 до 12 месеци. Стресот е исто така еден од факторите кои влијаат на опаѓањето на косата”, вели за ТВ Прва, Маја Јевчевиќ, доктор по естетска медицина.

Таа посочи дека е многу важно да се реагира на време затоа што тогаш шансите за обновување на косата се поголеми.

„Веднаш штом ќе забележите дека вашата коса повеќе паѓа, кога ќе ја поминете раката низ неа, треба да повикате лекар, а кај мажите тоа не се гледа така затоа што самата коса е пократка, но влакното слабее и тогаш станува забележливо.

Ова е естетски проблем, но исто така многу важен затоа што влијае на психата на луѓето.

Д-р Јевчевиќ открива дека постојат неколку терапевтски модели. Една од нив е стимулација на фоликулот на косата, каде што, како што објаснува д-р, од пациентот се зема крв, богата со фактори на раст од тромбоцити, со инјектирање во самиот фоликул, фоликулот се обновува. Исто така, таа препорачува мезотерапија, каде се вметнуваат супстанции што ќе го негуваат фоликулот на косата, но и лосиони, орални препарати, додатоци, шампони, во зависност од причината за падот.

Видеото од разговорот може да го погледнете на овој линк.
извор: b92.net
фото: Printskrin/Prva TV