ИМУНИТЕТОТ ПО ВАКЦИНА ПАЃА ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ: Третата доза е клучна, вели имунолог Ана Банко

Недоволното покривање на вакцинацијата, еволуцијата на вирусот и начинот на живот се клучните фактори зошто имаме повторно зголемување на бројот на заболени од ковид 19, вели д -р Ана Банко, виролог од Србија, за РТС. Таа посочува дека истражувањата покажале дека имунитетот на вакцинираните лица и оние кои се заразиле со вирусот се намалува по шест месеци, но и дека две до три недели по третата доза, започнува ненадеен пад на бројот на нови инфекции. Таа проценува дека епидемијата ќе трае долго, бидејќи нови видови ја пробиваат заштитата.

„Истражувањата од Израел покажаа дека по шест месеци по вакцинацијата имунитетот паѓа на таа фаза на имунитет какопо првата добиена доза или паѓа шест месеци по инфекција, но така покажаа дека две до три недели по третата засилувачка доза, бројот на новозаразени значително паѓа. Така, тие докажаа дека имунитетот не трае долго, но тие исто така докажаа, особено кај популацијата по 50 -годишна возраст, дека е неопходна засилувачка доза за кривата всушност да се намали “, објаснува Банко.

Таа посочува дека фактот дека имунитетот не трае долго, сепак, не треба и не треба да не обесхрабри и дека мора да работиме на зголемување на опфатот на вакцинацијата.

Лекарката додава дека сите тие земји, вклучително и Израел, кои вакцинираа голем дел од нивната популација на почетокот на оваа година и ја имаа таа предност пред другите, практично застанаа на тој пат со околу 50 или 60 проценти.

Повеќе прочитајте на Фактор.мк