Измијте ги рацете веднаш штом ги допрете овие работи

Во нив има милијарди микроорганизми

Во нашите секојдневни животи, ние допираме какви било предмети што не се наши лични работи. Милијарди бактерии секоја секунда се придржуваат кон предмети, материјали и површини со кои допираат повеќе од една личност. Оние наменети за јавна употреба имаат уште поголем ризик по здравјето. Затоа, миењето раце е единствената важна мерка што треба да ја преземеме во нашите секојдневни животи за да се намали ризикот од инфекции и загадување со микроби и патогени микроорганизми, како и со коронавирусот COVID-19.

Со допирање на одредени предмети, треба да бидете многу повнимателни и да ги измиете рацете веднаш откако ќе ги допрете, бидејќи истражувањата покажуваат дека овие работи и површини се најзагадени во нашите животи.

Кои се тие?


Пари

Парите се составен дел од нашите животи. Ние ги допираме неколку пати на ден. Сепак, по секој допир, неопходно е да ги миеме рацете со антибактериски сапун пред да допреме нешто друго, особено устата и очите. Парите имаат повеќе фекални бактерии отколку тоалетна чинија.


Сите аеродромски површини

Замислете колку луѓе поминуваат преку аеродром дневно. Тоа се милијарди бактерии, од кои некои потекнуваат од сосем различни региони на планетата од каде живеете. Ова значи многу поголем ризик од заразување на инфекција која е непозната за вашето тело, што може да ви предизвика многу главоболки.


Рачки во јавниот превоз, рачки на вратите, оградите, рачки од кошниците од супермаркетите

Овие работи скоро никогаш не се мијат. Овие предмети се наменети за јавна употреба и еден ден ги допираат стотици, па дури и илјадници луже со раце, раце кои носат бактерии и вируси. Ако сте допрелевакво нешто, побрзајте да ги измиете рацете што е можно поскоро.


Менито во рестораните

Колку често се сеќавате да ги миете или бришете рацете со антибактериско средство за раце откако ќе погледнете низ менито и ќе нарачате храна? Честопати не сфаќаме дека јавните места за јадење и рестораните носат повеќе патогени од допирање на земјата. Менито е меѓу најзагадените артикли. Имајте го предвид тоа следниот пат кога ќе седнете да ја јадете нарачената  храна откако ќе го допрете менито.


Секоја површина во канцеларијата на лекарот

Иако здравствената хигиена е строго набљудувана, не верувајте во целост на оваа теорија. Дури и ако канцеларијата е исчистена пред неколку часа, десетици пациенти минуваат низ неа секој ден и не постои начин да ги дезинфицирате површините, рачките на вратите и седиштата по секоја од нив.


Смарт уред

Сите уреди што ги користиме во нашиот секојдневен живот, без разлика дали се лични или јавни, носат милиони бактерии. Дури и допирањето на вашиот сопствен телефон е добра идеја да ги миете рацете ако имате намера да јадете или да го допрете лицето по употреба.


Даска за сечење и сунѓери за миење садови

Дури и кога станува збор за вашите сопствени кујнски прибори, треба да ги измиете рацете откако ќе ги допрете. Тие имаат поволно опкружување за развој на бактерии и покрај редовното миење.


Пенкало кое не е твое

Сите се случува да користат пенкало за јавна употреба во банка или канцеларија. Преферирано е да си носите ваше. Ако не, измијте ги рацете веднаш по допирање на пенкалото.


Мијте ги рацете со овие сапуни, апелираат лекарите