Јас сум психолог во најсреќната земја во светот: Три работи што не ги правиме никогаш

Пет години по ред Финска е на првото место меѓу најсреќните земји во светот.

Финскиот психолог и филозоф Френк Мартела напиша статија за CBNC за тоа зошто луѓето во Финска се всушност толку задоволни од својот живот.

„Во Извештајот за среќа во светот за 2022 година, луѓето во 156 земји беа замолени да го оценат својот живот денес на скала од 0 до 10, со нула како најлош можен живот. Тие, исто така, ги разгледаа факторите кои придонесуваат за социјална поддршка, очекуваниот животен век, великодушноста и отсуството на корупција.

Како фински филозоф и научник од областа на психологијата кој ги проучува основите на среќата, често ме прашуваат - што точно ги прави луѓето во Финска толку исклучително задоволни од својот живот?

За да одржиме висок квалитет на живот, еве три работи што никогаш не ги правиме:

1 - Не се споредуваме со соседите

Постои позната реплика од еден фински поет: „Kell' onni on, se onnen kätkeköön“. Грубо преведено значи: Не се споредувајте и не се фалете со својата среќа.

Финците тоа навистина го земаат при срце, особено кога се работи за материјални работи и прекумерно прикажување на богатство.

Еднаш налетав на еден од најбогатите луѓе во Финска. Тој го туркаше своето дете во количка кон трамвајската станица. Можел да си купи скап автомобил или да ангажира возач, но се одлучил за јавен превоз.

Така изгледа успехот во Финска - исто како и сите други.

Совет за среќа: фокусирајте се повеќе на она што ве прави среќни и помалку на тоа да изгледате успешно. Првиот чекор до вистинска среќа е да поставите свои стандарди, наместо да се споредувате со другите.

2- Не забораваме на предностите на природата

Според истражувањето од 2021 година, 87% од Финците веруваат дека природата им е важна бидејќи им дава мир на умот, енергија и релаксација.

Во Финска, вработените имаат право на четиринеделен летен одмор. Многумина од нас го користат тоа време за да одат на село и да се нурнат во природата. Колку помалку удобности, дури и ако тоа е место без струја или вода во куќата, толку подобро.

Многу фински градови се исто така густо изградени, што значи дека многу луѓе имаат пристап до природата директно од нивниот праг. Живеам до централниот парк на Хелсинки, каде што редовно шетам.

Совет за среќа: Поминувањето време во природа ја зголемува нашата виталност, благосостојба и ни дава чувство за личен раст. Најдете начини да додадете малку зеленило во вашиот живот, дури и ако тоа е само купување на неколку растенија за вашиот дом.

3- Не го кршиме кругот на доверба во заедницата

Истражувањата покажуваат дека колку е повисок степенот на доверба во една земја, толку посреќни се нејзините граѓани.

Експериментот „изгубен паричник“ од 2022 година ја тестираше чесноста на граѓаните со фрлање 192 паричници во 16 градови низ светот. Во Хелсинки 11 од 12 паричници им се вратени на сопствениците.

Финците имаат тенденција да си веруваат еден на друг и да ја ценат искреноста. Ако го заборавите вашиот лаптоп во библиотеката или го изгубите телефонот во воз, можете да бидете прилично сигурни дека ќе си го добиете назад.

Децата, исто така, често одат со јавен автобус дома од училиште и си играат надвор без надзор.

Совет за среќа: Размислете како можете да бидете подобри за вашата заедница. Како можете да создадете поголема доверба? Како можете да ги поддржите политиките што се надоврзуваат на таа доверба? Малите дела како отворање на вратата за странци или откажување од место во транспортот на стражата исто така прават разлика.