Каде чувате лекови: Ова е убедливо најлошото и најопасно место за домашната аптека!

Пакувањето на секој лек содржи упатства во кои, меѓу другото, се наведува како и каде треба да се чува лекот. Не го игнорирајте тој дел, затоа што е важно!

Кујната е невообичаено место за чување лекови, не им е местото ниту во спалната соба, па многу луѓе сметаат дека бањата е логичен избор за тоа. Сепак, фармацевтите велат дека тоа е веројатно најлошото место за домашна аптека.

Лековите се изложени на висока влажност таму, што веројатно ќе предизвика да ја изгубат својата ефикасност, велат од здружението на германски фармацевти БАХ. Ова е точно дури и ако не го отворите пакетот. Наместо тоа, повеќето лекови претпочитаат ладни и суви места, помеѓу 15 и 25 степени. Не треба да ги изложувате на високи температури или висока влажност. Пакувањето на секој лек содржи упатства во кои, меѓу другото, се наведува како и каде треба да се чува лекот. На вас е да ја прочитате таа инструкција, бидејќи не ја има без причина.

Во фрижидер се чуваат лековите за кои лекарот ќе ве предупреди или на кои изразено пишува дека така треба да стои. Кога живата во термометарот надминува 25 степени, најдобро е повеќето лекови и козметика да ги преместите во фрижидер или просторија заштитена од директен извор на топлина, светлина и влага.
Ако лекот не е соодветно зачуван, може да се раствори, распаднат состојките и да се намали ефикасноста. Исто така, може да има промена во органолептичките својства, односно бојата, издржливоста, мирисот и вкусот. Антибиотиците треба да се чуваат во фрижидер во текот на летото, бидејќи, на пример, тие ќе ја изгубат стабилноста и ефективноста на собна температура. Капките, вагиналните таблети, инхалаторите, инјекциите на инсулин треба да се чуваат на температура од 2 до 8 степени
Експертите предупредуваат дека лековите не треба да се чуваат на температура под нулата, бидејќи тие ќе замрзнуваат и повторно ќе ја намалат нивната ефикасност. Ако е крем, сомнително е ако има грутки. Губење на бојата и чуден мирис се сметаат за предупредувачки знаци дека нешто не е во ред со мастите и геловите.

Ако лекот изгледа различно од вообичаеното, не користете го, бидејќи може да биде многу штетен и опасен!

извор:stil.kurir.rs