Како доминантната мајка влијае на психата на детето?

Авторитарниот и контролирачки модел на воспитување и нивните последици

Доминантниот стил на арогантна мајка може да предизвика емоционални проблеми кај детето понатаму во неговиот живот. Тоа може да има потешкотии во различни социјални ситуации, да најде потешко пријатели, да не може да се справи добро во училиште, да е склоно кон избувнувања на девијантно однесување, да биде склон кон депресија, вознемиреност.

Ниту една крајност не е препорачлива и корисна за развојот на детето. Премногу либерална мајка прави грешка кога размислува дека оставајќи го своето дете да расте без забрани и поставување граници е корисно за него. На сличен начин, мајките кои се доминантни талкаат во другиот крај на строгост, забрана, вечна критика и ментално потиснување.

Што може да често доминантно однесување на мајката?

Развој на вознемиреност

Децата на арогантни мајки кои го наметнуваат својот родителски модел премногу е агресивно, честопати развиваат вознемиреност, велат истражувачите од Универзитетот Темпл во една студија за 2014 година. Според резултатите, децата кои се чувствуваат подобро примени и помалку контролирани од нивните мајки, покажуваат помалку симптоми на вознемиреност. Спротивно на тоа, децата чии мајки  контролираат и премногу доминираат имаат многу повисоки нивоа на вознемиреност и депресија.

Истражувачите веруваат дека овие резултати се должат на чувството на емоционална манипулација кај децата.

Развој на депресија

Ефектите од овој модел на родители можат да достигнат особено големи димензии. Задушувањето и спречувањето на изразот на личноста на детето создава основа за вознемиреност да станат депресивни. Детето безнадежно ја губи својата независност, можноста да суди за ситуации од своја гледна точка, да стане несигурно  во врска со изборот што треба да ги направи во неговиот живот подоцна, изолирајќи се социјално.

Криминално однесување

Премногу ограничувачкото однесување на мајката и родителите воопшто може да доведе до агресивни испади кај детето. Тие се појавуваат во знак на бунт, на почитување на наметнатите правила и забрани. На овој начин, детето се обидува да го искористи своето право да стори што сака, во нездрави граници.

Во многу случаи, овие манифестации не се насочени кон родителот, туку кон други деца, на кои детето може да изврши агресија. Постојаното чувство на контрола од страна на мајката ги тера да посакуваат контра напад, еден од начините да бидат агресивнисо елементи на криминално однесување.

Проблеми со мотивација

Децата на доминантни мајки кои се премногу контрол фрикови, обично покажуваат недостаток на мотивација во училиште. Тие не сакаат да учествуваат во дискусии или воннаставни активности. Психолошката депресија кај овие деца и адолесценти е белег на ригорозните форми на родителска контрола. Таквите деца ја губат довербата во себе и своите способности заради постојаната критика на нивните родители, поради што тие повеќе сакаат да не се изразуваат, туку да стојат во ќошот од страв да бидат критикувани и понижени на училиште.