Како родителот го руши односот со своите деца

Несвесни грешки што водат до бездна

Врските родител-дете не се постојани. Тие постојано се развиваат и ќе претрпат какви било промени зависно од однесувањето на децата и од пристапот на родителите. Некои мали грешки во секојдневниот живот, како и недостаток на соодветна комуникација, се дел од влошувањето на односите родител-дете.

Тешко е за секој родител да им дозволи на своите деца да се справат сами во тешка ситуација, но понекогаш тоа е неопходно за да се даде вредна лекција на детето во развој. Во други периоди, тешко е родителот да молчи и да го содржи својот гнев, што отклучува серија негативни реакции кај детето.

Постојат многу причини за односот родител-дете да не успее. Понекогаш возрасните прават многу грешки несвесно, и покрај добрите намери, тие губат контакт со најблиските, децата. Како може да се случи ова?


Не разговарате со вашето дете за неговите чувства

Да се ​​биде во можност да ги именувате вашите вистински чувства без грижа и да зборувате за нив, како и чувствата на вашето дете во искрен разговор со него или неа е непроценлив квалитет. Тоа ќе ви помогне да ја продлабочите и консолидирате вашата врска со текот на времето. Меѓутоа, ако не разговарате со вашето дете за неговите чувства, туку само за вашите, а особено за моментите кога тој е лут на вас, врската постепено се распаѓа.


Дозволете вашето расположение да влијае на врската со вашето дете

Ако сте во лошо расположение поради проблеми на работа или со партнерот, не дозволувајте ваквото расположение да влијае на ставот на вашето дете. Ако сте лути и вашето дете го бара вашето внимание, најголемата грешка е да го испратите налутено затоа што не сте во ред сега, поради други причини или други личности.


Не ракувајте со испади на гнев кај вашето дете

Секое дете има моменти кога може да избувне во неконтролирана непослушност, рикање или покажување на бес. Во овие тешки времиња е исклучително важно да се одговори соодветно, што не секој родител успева да се справи. Најтешкиот дел е што не постои точен рецепт за справување со овие нервозни епидемии кај деца. Психолозите советуваат во никој случај да не се остави детето да се исплачи и да очекуваме дека тоа само ќе замолчи. Важно е родителот да ги објасни состојбите и правилата што ги наметнува а не само да го одбие и да го замолчи детето. Вежбајте ја својата надлежност без да ја наметнувате во авторитарен стил.


Вие не поминувате доволно време заедно

Да поминете време со вашето дете да гледате телевизија или да јадете вечера без збор, дефинитивно не е добро поминато време. Ако ова е вашата дневна рутина, ризикувате да ја изгубите врската со вашите деца. Наместо тоа, излезете на отворено заедно, разговарајте и бидете заинтересирани за она што ги интересира вашите деца.


Ретко јадете заедно

Храната е исклучително важен семеен елемент. Покрај тоа што е неопходност, исто така е повод да седнеме заедно и да се дружиме целосно. Собирањето околу масата на која служите специјално подготвени јадења, и сите заедно уживате во храната и во своето друштво е повеќе од гест за вас и вашите деца. Претворете го во ритуал на среќа секој ден.


Вие не го пофалуватедетето кога заслужува

Одобрувањето од родители е од големо значење за детето. Го бара вашиот рејтинг, иако не го покажува тоа. За него е важно и ги одредува сите негови постапки. Голем дел од вашата проценка, зависи од градењето на системот за вредности на детето и моралот.


Вие премногуго корегирате вашето дете за сè

Ако мислите дека постојаните забелешки ќе го „научат“ детето каде што тој / таа греши и конечно ќе му помогне  да донесе правилни одлуки, вие се лажете. Ова е сериозна грешка што ја прават многу родители, и со која тие имплементираат длабоки комплекси на своите деца, предизвикувајќи ги во иднина да стануваат сè повеќе неспособни да донесат свои одлуки.


Вие не знаете многу за интересите на вашето дете

Ако не ве интересираат работи што го возбудуваат вашето дете, ќе ја изгубите врската со детето. Тој нема да има потреба да го побара вашето мислење, туку ќе бара поддршка од луѓе кои ги делат неговите интереси.

Секој родител мора да биде повнимателен кон своите пристапи кон децата за да може соодветно да се вклучи во воспитувањето и формирањето на нивните наследници.