Ќе исчезне ли некогаш короната: Оптимистички прогнози, но и најлоши сценарија

Списанието „Nature“ го постави прашањето што ќе се случи по кoрона пандемијата, ако воопшто помине. На ова важно прашање ке го мачи цел свет, одговор се обидоа да дадат нроји имунолози, вирусолози и научници.

Скоро 90 проценти од нив веруваат дека вирусот корона никогаш нема да исчезне. Напротив, тој ќе стане ендемичен, што значи дека ќе продолжи да циркулира и повремено да се појавува во одредени делови на светот.

Корона станува сезонски грип

- Да очекуваме да го избришеме вирусот од лицето на Земјата ќе биде исто како да очекуваме наскоро да изградиме автопат кон Месечината. Едноставно е нереално - вели Мајкл Остерхолм, епидемиолог на Универзитетот во Минесота.

Сепак, фактот дека нема да го истребиме вирусот не значи дека ќе ја поминеме вечноста во болест, смрт и изолација. Иднината всушност зависи од видот на имунитет што ќе го стекнеме преку вакцинации и преку имунитет стекнат преку вирусна инфекција. Се разбира, многу зависи и од тоа како ќе се развива вирусот. Научниците веруваат дека иднината на коронавирусот ќе биде слична на грипот - со текот на времето ќе станеме поотпорни и ќе поминеме низ имунизација како епидемии на грип, без карантин, маски и дистанцирање.

- Претпоставувам дека КОвид-19 ќе биде елиминиран од одредени земји, но исто така ќе бидат во постојан ризик од нова епидемија - вели Кристофер Деј, епидемиолог од Универзитетот во Оксфорд, пишува „Блиц-жена“.

- Најверојатното сценарио е дека вирусот ќе стане ендемичен, но тешко е точно да ги предвидиме обрасците на однесување и движење - коментира вирусологот Ангела Расмусен.

Пет години од сега, можно е родителите да повикаат лекар и да пријават дека нивното дете има треска и течење на носот. Можно е на родителите дури и да не им падне на ум, но многу е веројатно дека детето ќе страда од тоа. Ова е едно од можните сценарија што го предвидуваат експертите. Вирусот, велат тие, ќе остане, но луѓето ќе создадат имунитет до одреден степен - или преку инфекции или вакцини, така што сериозните симптоми нема да бидат вообичаени. Децата ќе бидат заразени со вирусот, како што сега се заразени со грип, без посериозни проблеми.

Се разбира, не е можно со целосна сигурност да се предвиди каков вид имунитет ќе мора да покажеме. Голема студија спроведена на пациенти кои биле подложени на ковид, покажува дека бројот на антитела се намалува околу шест до осум месеци по инфекцијата. Сепак, телото исто така произведува Б-клетки кои повторно произведуваат антитела кога некое лице е повторно инфицирано со истиот вирус. Постојат и Т-клетки кои можат да ги елиминираат клетките заразени со вирусот - коментира Даниела Вајскоф, имунолог од Калифорнија.

Потребни се неколку години, па дури и една деценија за да се дојде до точка каде што сме сигурни дека вирусот е ендемичен. Најбрзиот начин, се разбира, би бил да се остави вирусот да циркулира непречено. Сепак, тоа би резултирало со милиони смртни случаи. Затоа најбезбеден начин ќе биде вакцинирањето.

Да потсетиме, пандемијата на шпанскиот грип што избувна во 1918 година и во која починаа повеќе од 50 милиони луѓе денес е вирус со кој постојано се соочуваме. Пандемијата е предизвикана од вирус наречен грип А, кој потекнува од птици и скоро целиот грип со кој сме заразени денес потекнува од него. Пандемиите на грип се јавуваат кога популацијата за прв пат е изложена на вирусот и нема имунитет. Со текот на времето, бидејќи постепено се стекнува колективен имунитет, вирусот станува сезонски грип. Се разбира, „обичниот“ грип и денес носи голем данок - околу 650 000 животи годишно ширум светот, но бројките се многу пониски отколку во 1918 година и годините потоа.

Еволуциониот биолог Џеси Блум од Сиетл вели дека верува дека слична работа ќе се случи со вирусот корона.

- Верувам дека САРС-CoV-2 на крајот ќе стане нешто како грип и дека ќе го среќаваме само сезонски, со многу поблаги последици - вели тој.

Дали ќе мутира така што вакцината нема да е ефикасна? Тешко, велат експертите.

- Човечкиот имунолошки систем не е за потценување. Вирусот ќе мора да помине низ многу сериозни мутации за да ја направи вакцината неефикасна, велат експертите.Фото: freepik.com

Извор:alo.rs


Прележа коронавирус, а 330 дена подоцна има силни последици: Исповед на жена која секој ден се надева на подобро