Кралицата на есента за рапсодија на вкусови: Три рецепти од тиква - супа, тирамису и бисквити

Добивај вести на Viber

*Чинија направена за есен и зима: Гответе ја најдобрата супа од тиква

Густата кремаста супа од тиква е едно од оние јадења кои се подготвуваат брзо, го загреваат телото за миг и така лесно го разубавуваат денот...

Тиквите не се само кралици на есента, туку поради нивната исхрана, изобилство и достапност владеат и во најстудените денови од годината. Можат да се подготват на безброј начини, а еден од наједноставните и најбрзите е густата, фина и ароматична супа од тиква за која ви го пренесуваме рецептот.

Иако нејзиното месо е слатко и донекаде брашнесто, тиквата е нискокалорична храна која содржи над 90 проценти вода, што ја прави идеална храна за често консумирање и една од 5-те причини зошто треба почесто да јадеме тиква.

Состојки:

*750 гр тиква

*1 среден кромид

*1-2 чешниња лук

*1 гранче свежа мајчина душица (или 1 лажичка сушена)

*3 големи лажици маслиново масло

*сол, бибер

*неколку лажици слатка павлака за сервирање

Подготовка:
Исечете ја тиквата на половина, извадете ги семките, излупете ја и исечете ја на коцки со еднаква големина.

Во тенџере загрејте го маслиновото масло, додадете го издробениот лук со нож, малку пропржете го, па додадете го ситно исечканиот кромид и мајчина душица и динстајте додека кромидот да стане стаклен.

Додадете ја исечената тиква во тенџерето, малку измешајте, па прелијте со вода за водата целосно да ја покрие тиквата. Зачинете со сол и бибер. Гответе на средна топлина околу 30 минути или додека тиквата не омекне.

Кога ќе се свари тиквата, со рачен миксер измешајте сè во густа супа. Ако супата е премногу густа, слободно додадете вода до саканата конзистентност. Додадете сол и бибер по вкус.

Послужете во длабоки чинии или чинии прелиени со слатка павлака.

*Десерт од тиква кој можете да го подготвите додека трепнете

Откако ќе завршите со резбање на вашата тиква за Ноќта на вештерките, искористете ја нејзината содржина за совршен тематски десерт!

Идеален десерт е мус од тиква кој е готов за само 5 минути, а доколку вечерва правите забава, вашите гости ќе бидат воодушевени.

Состојки:

*225 грама пире од тиква

*300 мл шлаг

*2-3 лажици мед

*Лажичка ванила

*Лажичка мешавина од зачини (цимет, ѓумбир, морско оревче, каранфилче во сооднос 2:1:1:0,5)

*прстофат сол

*Сечкани ореви/лешници/бадеми

*Карамел прелив

Подготовка:

1. Во пирето од тиква додадете 220 мл шлаг и зачини и блендирајте додека не добиете хомогена смеса.

2. Се прелива во шолја и се прелива остатокот од шлагот, се посипува со сечкани ореви и се прелева со сосот од карамела. Уживајте!

*Мирисни, сочни, достапни: колачиња од тиква готови за кратко време

Месец октомври е совршен за рецепти од тиква. Тиквата може да се користи и за солени и за слатки рецепти.

Состојки:

*250 грама путер од индиски ореви

*250 грама пире од тиква

*3-4 лажици мед или јаворов сируп

*1 лажичка цимет

*1/4 лажичка ѓумбир во прав

*1/4 лажичка морско оревче

*¼ лажичка сол

*3 лажици бадемово брашно

*60 грама мармалад од капини

Подготовка:

1. Тиквата се сече на коцки, се става во тенџере и се додава вода колку да ја покрие. Кога ќе се свари, испасирајте ја. Сите состојки освен мармаладот ​​измешајте ги во блендер и блендирајте додека не добиете хомогена смеса (смесата ќе биде помека). Ставете го во фрижидер околу 20 минути.

2. Со лажица или шпатула за сладолед ставете ја на плех обложен со хартија за печење. Направете дупка во средината на секој бисквит и наполнете ги со една лажичка мармалад.

3. Се става во загреана рерна на 175 степени 15 минути. Почекајте целосно да се изладат пред да ги извадите од плехот за печење.

Фото: Freepik.com
Извор: Punkufer.dnevnik.hr