Лажица од овој мелем наутро ја регулира килажата, нивото на хормони и ја олеснува менопаузата: Одличен е за жени

Поленот од бор е еден од најдобрите дарови на природата. Има широк спектар на здравствени својства. Содржи повеќе од 200 биоактивни хранливи материи, витамини, минерали, аминокиселини, фитонутриенти.

Се користеше во кинеската медицина пред повеќе од 2.000 години како лек за подобро здравје, анти-стареење и долговечност.

Се разбира, многу е важно да се работи за полен што не е загаден или третиран, или што се собира, на пример, во чиста борова шума. Ако го купите, проверете го производителот и проверете дали е 100% природен, без адитиви, шеќер, вештачки бои.


Еве неколку клучни карактеристики на поленот од бор:

-ги содржи сите 8 основни аминокиселини или протеини, како и разновидни есенцијални аминокиселини

-ги содржи скоро сите витамини од комплексот Б.

-содржи витамини Д2 и Д3, а витаминот Д3 инаку многу ретко се наоѓа во растенијата

-богат е со полисахариди

-добар детоксикатор и има способност да го декалцифицира телото и да ја подобри флексибилноста на зглобовите и сврзното ткиво

-влијае на подобрување на имунолошкиот систем

-ја поддржува работата на жлездите на ендокриниот систем и хормоналната рамнотежа

-може да ја намали чувствителноста на болка

-го олеснува тешкото воспаление

-тој е идеален додаток во исхраната, штити од грип и настинка

-го регулира холестеролот

-има заштитни својства од радиоактивно зрачење

-има силни антиоксидантни својства

-го регулира нивото на тестостерон и кај жените и кај мажите

-го регулира нивото на хормони и ја олеснува менопаузата кај жените, го подобрува либидото

-го подобрува метаболизмот

-помага во регулирање на телесната тежина

Покрај овие својства, борoвиот полен е прикажан како одличен додаток на здрави диети, ја храни косата, ги зајакнува органите и нивната отпорност, како и издржливост на кардиоваскуларниот систем, подобрувајќи ја работата на срцето.

Исто така, одредени состојки на боровиот полен ги зајакнуваат капиларите.

Како да се користи полен од бор?

Свежо собраниот полен може да се додаде во јадења, млеко, јогурт, шејкови или сокови. Купен во продавница во форма на прав, една лажичка измешана со мед може да се консумира секој ден. Препорачливо е да го конзумирате наутро пред појадок.

Најдобро од сè, поленот од бор може да се користи на неодредено време, а резултатите се видливи по еден месец дневна употреба.


Извор: србијаданас.рс