(РЕЦЕПТ) Леб за кој не ви треба квасец, само вода и брашно

Квасец воопшто не ви е потребен


Недостаток на квасец е присутен во Србија, но недостаток на квасец има и кај нас во Македонија, а луѓето кои собрале големи количини брашно не знаат како да го искористат. Сепак, решението лежи во старата, добра, српска проја затоа што за овој рецепт се потребни само две состојки - вода и брашно!
- Старомоден рецепт без никакви адитиви, а всушност е највкусен. Оваа проја се јадела во сиромашни куќи и во манастири, оние малку побогатите меселе жолта погача - раскажува Младена Гојковиќ од Чачак.


Српската проја е на листата на најдобри светски лебови, а она што е најважно е дека квасец не е ви потребен за негова подготовка и за неговиот одличен вкус.
- Вода и пченкарно брашно, и да биде посно, порано садот за печење се подмачкувал со восок, а не со масло за готвење. Не треба да се готви ниту многу ретко, но не и многу густо, најдобро е да биде средно за убаво да се испече пројата. Најдобро е да се вкуси ако се пече во шпорет на дрво - советува оваа домаќинка.

Со оваа проја израснаа генерации и генерации, така што овој коронавирус навистина нè враќа во корените.
- Додека ја јадевме пројата, сите бевме поздрави. Трпезата во Сумадија ниту сега не може да се замисли без ова проја, но има и уште десетици видови леб, така што младите секогаш се фаќаат за помодерните - вели Младена.


Фото: RINA


(РЕЦЕПТ) Растат како луди: Посни крофни