(РЕЦЕПТ) Леб за кој не ви треба квасец, само вода и брашно
Квасец
воопшто не ви е потребен
Недостаток на квасец е присутен во Србија, но
недостаток на квасец има и кај нас во Македонија, а луѓето кои собрале големи
количини брашно не знаат како да го искористат. Сепак, решението лежи во старата,
добра, српска проја затоа што за овој рецепт се потребни само две состојки -
вода и брашно!
- Старомоден рецепт без никакви адитиви, а
всушност е највкусен. Оваа проја се јадела
во сиромашни куќи и во манастири, оние малку побогатите меселе жолта погача - раскажува
Младена Гојковиќ од Чачак.
Српската проја е на листата на најдобри светски
лебови, а она што е најважно е дека квасец не е ви потребен за негова
подготовка и за неговиот одличен вкус.
- Вода и пченкарно брашно, и да биде посно, порано
садот за печење се подмачкувал со восок, а не со масло за готвење. Не треба да
се готви ниту многу ретко, но не и многу густо, најдобро е да биде средно за убаво да
се испече пројата. Најдобро е да се вкуси ако се пече во шпорет на дрво -
советува оваа домаќинка.
Со оваа проја израснаа генерации и генерации, така што овој коронавирус
навистина нè враќа во корените.
- Додека ја јадевме пројата, сите бевме поздрави. Трпезата
во Сумадија ниту сега не може да се замисли без ова проја, но има и уште десетици
видови леб, така што младите секогаш се фаќаат за помодерните - вели Младена.
Фото: RINA