ЛИДИЈА: Откријте го значењето на името и какви се луѓето кои го носат

Има неколку женски имиња кои биле многу популарни пред децении. Едно од тие имиња што е дефинитивно Лидија.

Ова женско име првенствено значи „родено од Бога“, односно жена од Лидија, провинција во Мала Азија. Во коренот на името е асирскиот збор „Luddi“, што значи „народ“.

Името Лидија се смета дека потекнува од хебрејски јазик или потекнува од антички грчки збор што значи „родено од бог“ или „родено во Лидија“ (римска провинција во Мала Азија). Името има и други, слични значења: „Божјото послание“, „Божјата милост“, „безгрешен“, „оној што Го испрати Бог за да сподели добро и правда во своето име“.

Луѓето по име Лидија се опишани како убави, интересни, впечатливи, инвентивни, јасни и автентични.

Лидија е географско име за регионот во западна Мала Азија , Персиската сатрапија и за римската провинција. Жителите на античка Лидија зборувале на Лидијански јазик, која припаѓала на групата анадолски јазици, односно од индоевропското јазично семејство. Во времето на најголемото издигнување, лидијанското кралство под власта на Креите се протегало низ западна Анадолија. За најстарите монети се смета дека се појавиле токму во Лидија околу 660 година п.н.е.

Лидија се споменува во Хомеровата Илијада како Мајонија или Маеонија, а според грчки извори, регионот го добил името по Лидија. За време на владеењето на царот Диоклецијан Лидија доби статус на римска провинција. Подоцна управувана од Византија сè додека не го освоиле Турците во 15 век, така што територијата на Јонија станала дел од Отоманската империја, односно модерна Турција.