Мeјо диетата постои веќе 70 години, а сè уште е најпопуларна: 14 дена и 10 килограми помалку

Спаѓа во првите пет најдобри во светот.

Еден од најстарите регистрирани режими на здрава исхрана е познатата диета на Клиниката „Мeјо“ која беше објавена пред 70 години.

И денес, оваа диета е меѓу првите пет најдобри во светот, а во голема мера се заснова на контрола на порциите.

За почеток, треба да се запознаете со Мeјоовата пирамида за здрава исхрана.

Основата се состои од овошје и зеленчук, кои заедно со секојдневната физичка активност треба да бидат најважниот и сеопфатен принцип на исхрана.

Погоре се јаглехидратите, потоа протеините во помала мера, потоа мастите и на самиот врв на пирамидата се најмалку се застапени слатките.

Диетата Мeјо има неколку фази.

Првата фаза трае првите две недели од вкупно 10 недели и всушност носи најмногу губење на тежината. Ова вклучува усвојување пет нови здрави навики.

Јадете здрав појадок.

Јадете најмалку четири порции зеленчук и овошје дневно.

Јадете цели зрна како кафеав ориз и овес.

Фокусирајте се на здравите масти како маслиновото масло, ограничете ги заситените масти и избегнувајте транс масти.

Пешачете или вежбајте 30 минути или повеќе секој ден.

Во текот на оваа прва фаза, можете исто така да ја зголемите програмата, да вежбате 60 минути дневно и да избегнувате преработена храна.

Со строго почитување на правилата за исхрана на Мeјо, можете да изгубите 10 килограми за 14 дена.

Кога ќе ја достигнете третата недела од диетата Meјо, влегувате во втората фаза, на која треба да се придржувате до крајот на десеттата недела, но која можете да ја спроведувате до крајот на животот.

Покрај редовните физички активности и здравата храна, во оваа фаза се зема предвид и броењето на калориите: иако точните количини се пресметуваат поединечно, просечните препораки се движат од 1.200 до 1.600 калории дневно за жени и 1.400 до 1.800 за мажи.

Со цел вашата исхрана да биде поефикасна, треба да се придржувате до некои правила.

Избегнувајте да јадете додаден шеќер.

Воздржете се од грицки, освен овошје и зеленчук.

Не јадете премногу месо и полномасни млечни производи.

Никогаш не јадете додека гледате телевизија.

Избегнувајте да јадете надвор, освен ако храната што ја нарачувате не ги следи правилата на исхраната.

Оваа диета е многу популарна, но задолжително консултирајте се со вашиот лекар пред да почнете да ја користите.

Извор: zadovoljna.nova.rs