Менопаузата може да биде прекрасна работа: Жени го споделуваат своето искуство

Без разлика дали сме домаќинки, професорки, докторки, готвачки, чистачки - исти сме во менопаузата. Кога станува збор за првите потешкотии предизвикани од менопаузата, само жената може да ѝ го даде на друга жена најдобриот совет.

Жените постојано докажуваат и потврдуваат дека можат да трпат болка, па дури и да ја сокријат, но она што не можат да го сокријат се видливите промени на телото што ги носи менопаузата.

Но, дека менопаузата може да биде прекрасна работа, сведочат многу жени чиј став е дека менопаузата носи подобар и посмирен период од животот - мирна и мудра возраст. Жените во Србија одлучија да проговорат и да го споделат искуството со менопаузата #myexperiencemenopause.

Само жената може да ѝ го даде на друга жена најдобриот совет, овие жени го споделија своето искуство со менопаузата:

„Проблемите со хормоните се оние кои влијаат на расположението, но кога ќе дојде тој момент, застанувам со работата што ја работам, се свртувам кон себе и барам сила да излезам од таа ситуација што е можно посмирено. Менопаузата не' подготвува за годините кога треба повеќе да се свртиме кон себеси, затоа мислам дека треба храбро и со насмевка да влеземе во тој период “, вели Бранкица Ѓорѓевиќ.

Мирјана Крсмановиќ е една од жените која била подготвена за менопауза, бидејќи навремено се информирала за оној период од животот што неизбежно претстои. Во ниту еден момент не се срамела да зборува за менопаузата:

„Стамота е да се биде некултурен, груб, арогантен, да мразиш, да лажеш, да крадеш... А да си во менопауза е прекрасно! Мојата порака до сите жени во менопауза е: „Поголемиот дел од животот досега трчавте некаде: за деца, сопруг, работа, родителски состаноци, обуки... Дома бевте: чистачки, готвачки, едукатори, психолози, докторки... Стоп, затоа што победивте! Време е да седнете на заслужениот трон, да ја поставите круната и да уживате во остатокот од вашиот живот!“

Лилjана Арсенов е на мислење дека во менопауза, жените мора да се свртат кон себе и своите потреби: „Ќе бидеме поздрави, и се' посреќни, ако ги поправиме нашите навики и начин на живот во согласност со менопаузата“. Превентивните процедури, покрај редовните медицински прегледи, вклучуваат и квалитетна нега на вашето тело, лице, кожа и коса. Зачувување на младешки изглед и весел дух. Одржувајте и зајакнувајте го вашиот сјај, исто како мене. Уживајте во животот! Љубовта е важна “.

Раскажете ја вашата приказна да мотивира, инспирира и помогне на други жени. Смело споделете го вашето искуство со менопаузата (# моето искуство со менопауза) на социјалните мрежи и иницирајте промени, бидејќи кога сме заедно е многу полесно, апелираат овие жени.

За што е тоа од што жените најмногу се плашат да им донесе менопаузата, зборува проф. Д-р Светлана Вујовиќ, ендокринолог од Медицинскиот факултет во Белград, претседател на Српското здружение за менопауза и член на Светскиот одбор за менопауза.

„Најголем страв е заболување од рак на дојка доколку се воведе хормонска терапија. Треба да се знае дека жените умираат 9 пати почесто од кардиоваскуларни болести, како последица на недостаток на естроген, отколку од рак на дојка! И никој не се плаши дека може да умре од кардиоваскуларни болести. Најновите научни наоди ги побиваат претходните мислења дека естрогенската терапија доведува до рак на дојка. Да беше ова вистина, повеќето случаи на карцином на дојка ќе беа бремени жени во 3 триместар од бременоста, кои тогаш имаат естроген концентрација 2000 пати поголема од нормалната! Ракот на дојка најчесто се јавува кај жени кои не користат хормонска терапија во менопауза, имаат ниско ниво на естроген и високо ниво на хормон инсулин, со што започнува процесот на карцином кај луѓе кои имаат генетска предиспозиција“, тврди професорката Вујовиќ.

Најчесто, промените на кожата се тие кои потврдуваат дека влегуваме во втората фаза од животот, наречена менопауза.

„Поради падот на женските хормони во менопаузата, се забележува намалување на поткожните структури, колаген, еластин, сврзно ткиво, што придонесува за изгледот на лицето за време на стареењето. Кога ќе сфатат дека нешто значително се променило во изгледот, тие се свртуваат кон пластичните хирурзи за да ги „затегнат“ деловите на лицето. Меѓутоа, ако нема доволно естроген, ефектите ќе бидат со ограничено времетраење и ќе мора да се повторат. Заедно со терапијата со хормони, важно е да се хидрира кожата и да се ставаат квалитетни креми “, советува професорката Вујовиќ.

фото: Promo

целиот текст на stil.kurir.rs