Ми беше кажано дека треба да трпам силување ако сакам да работам: Манекенка сподели страшни детали за злоупотреба

Поранешната манекенка Кери Сатон, проговори за силувањето што го доживеала од сопственикот на модната агенција кога имала само 17 години.

Поранешниот супермодел Кери Сатон (52) на прес -конференција во Париз зборуваше за силувањата и злоставувањето што ги доживеала додека работела во агенција управувана од нејзиниот наводен насилник, Џералд Мари.

Мари беше претседател на европската поделба на една од најголемите агенции за моделирање, Elite Model Management, во времето кога Кери пристигна во Париз на само 17 години. Таа беше откриена во Калифорнија од американскиот огранок на таа агенција и наскоро беше испратена во Франција. 


Кери разговараше со истражителите во Париз и на прес -конференција, заедно со уште една наводна жртва, Лес Амор, ја опиша наводната сексуална злоупотреба, која вклучуваше повеќекратни силувања од Џералд Мари.

„Само што ја започнав кариерата, и веднаш ме затворија. Зависев од Џералд за храна, покрив над главата и вработување", рече Сатон, додавајќи дека веднаш и било јасно што се очекува од неа.

„Бев информирана дека морам да поднесам злоупотреба ако сакам да продолжам да работам“, додаде поранешниот модел.

Иако наводниот сексуален предатор, наречен европски Вајнштајн, не може да биде гонет поради застареност, според францускиот закон, Сатон поднесе граѓанска тужба против него до судот во Њујорк.

Нејзиното сведочење во Париз, рече таа, има поинаква вредност.


„За мене, правдата не е само да се види некој зад решетки. Бидејќи многумина се Џералд во оваа индустрија. За мене, тоа сега значи да се видат промени во оваа се‘ уште во голема мера нерегулирана индустрија", рече Кери.

Таа и Аморе се согласија дека „денешната индустрија е истата индустрија што им овозможи на мажите да плаќаат за пристап до жените и нивните тела“.

Кампањата за промени во модната индустрија јавно ја поддржаа поранешните модели Карла Бруни, Хелена Кристенсен, Мила Јововиќ и Паулина Порзикова.

Порзикова го посочи проблемот како младите модели учат „да ја сметаат сексуалната злоупотреба за комплимент“, додека Мила рече дека таа лично не доживеала таков вид злоупотреба, туку дека „ја доживеала културата на Дивиот Запад во која децата се третираат како возрасни и тоа се‘ поминува“.

„Вие сте млади и ранливи, и како такви, некој лесно може да ве научи на доживотна злоупотреба и лоши обрасци кои ја обликуваат вашата самодоверба и чувство за самопочит до крајот на животот“, додаде Јововиќ.

На единаесет поранешни модели, меѓу кои покрај Кери и Аморе и Џил Дод, Шон Ли, Емили Мот и Аба Карлсон, реагираше Линда Евангелиста, која беше во врска со Џералд во времето кога ја злоупотребуваше Лес Амор. 

„За време на врската со Џералд Мари, не знаев ништо за наводите за сексуална злоупотреба, така што не бев во можност да им помогнам на овие жени.

Кога ги слушам сега, како и кога се сеќавам на моите искуства, верувам дека ја зборуваат вистината. Моето срце се крши поради нивните рани кои можеби никогаш нема да зараснат. Се восхитувам на нивната храброст и сила што зборуваат за се‘ денес“, рече Линда Евангелиста.

Една од причините зошто поранешните модели се огласија денес е тоа што тие веруваат дека статутот на ограничувања за случаи на сексуална злоупотреба стапува на сила прерано и затоа ги спречува жртвите да ги пријават своите насилници.


„Жртвите на сексуална злоупотреба заслужуваат можност да ги пријават своите злоставувачи, а за тоа е потребен правен систем кој работи во согласност со времето зад траумата“, вели Леса Аморе.

Мари одговори на обвинувањата за злоупотреба преку неговата адвокатка Селин Бекерман.

„Мари е згрозен од овие лажни и клеветнички обвинувања“, рече Бекерман, додавајќи дека „тој нема да даде какви било можни изјави до официјалниот разговор со овластените органи“.


Фото: Инстаграм/Profimedia