Моето дете каса: Како да го решам овој проблем?

Овој феномен е нормална работа за малите деца, така тие комуницираат. Родителите треба да објаснат зошто тоа не е добро и да им покажат како правилно да ги искажат своите чувства

Вие сте на игралиште со вашето дете, го гледате како игра со другите мали деца и во еден момент тоа едноставно се случува. Твоето малечко ги залепи забите во раката на другото дете. Веројатно сте во шок и не знаете што да мислите, освен дека не сте го воспитале правилно.

Не паничете, малите деца каснуваат многу често и ова е нормален дел од растот. Сè што треба да направите е да обесхрабрите такво однесување. За да знаете како да го направите правилно, педијатар од соседството дава стручни совети.


Зошто децата каснуваат?

Бебињата кои растат заби или кои истражуваат често каснуваат. Додека шетаат, децата што сè уште учат да зборуваат и немаат зборови за да ги опишат своите чувства. Понекогаш децата каснуваат за да видат каква реакција ќе предизвикаат или кога тие едноставно сакаат внимание.


Што треба да направат родителите кога ќе го дека нивното дете каса?

За да се запре ваквото однесување, родителите треба веднаш да реагираат со цврст став. Можете да им кажете: „Ние не каснуваме. Каснувањето им штети на луѓето “. Избегнувајте долги објаснувања и запомнете дека мора да бидете мирни и покрај тоа што сте вознемирени од однесувањето на вашето дете. Одделете ги децата вклучени во ситуацијата и утешете ја „жртвата“ со тоа што веднаш ќе му обрнете внимание. Во идеален случај, по вакво ваше однесување каснување повеќе нема да има, но за оние што го повторуваат, одредете казна (да не играте одредено време),  дека ваквото однесување не е прифатливо.


Како родителите се сигурни дека нивното дете нема повеќе да гризе?

Научете ги децата да ги искажат своите чувства преку зборови и тие ќе престанат да гризат. Помогнете им на децата кои го совладале говорот да ги кажат зборовите „Јас сум лут“ или „Мој е“ кога се фрустрирани. Кога детето користи прифатливи методи за да ги изрази своите емоции, слободно може да го пофалите. Вака го правите  свесен дека го поддржувате неговото добро однесување.

Повременото каснување е чест кај бебињата и малите деца, но ако вашето дете постојано каса, побарајте помош од вашиот педијатар за да ви помогне да утврдите дали има скриена причина зошто вашето дете гризе и каснува.