Моќни сојузници на имунитетот: Осум најдобри антибиотици од природата
Кога се обидуваме да го зачуваме нашето здравје или едноставно да го зајакнеме имунитетот, често комбинираме лекови со одредена храна. Некои од овие намирници може да се категоризираат и како најдобри природни антибиотици.
Во народната медицина, храната што е природен антибиотик се користи за оваа намена со векови. Треба да се напомене дека овие намирници не се замена за антибиотици препишани од нашиот лекар. Тие имаат својства на антибиотици, но во никој случај не се на исто ниво со медицински и насочени препарати. Тие можат да го спречат или олеснат воспалението и да го зајакнат имунитетот, но ако се борите со воспаление, задолжително консултирајте се со доктор.
1. Лук
Се покажа дека хемиските соединенија во лукот, вклучително и алицинот, покажуваат антибактериска активност. Лукот се користел со векови за борба против заразни болести, а неговото антибактериско дејство за прв пат било опишано во средината на 1800-тите. Тие се најефикасни кога лукот се консумира суров и лесно сецкан. Имено, кога лесно ќе го исецкаме, од него се ослободуваат ензими кои се претвораат во споменатиот алицин, а можеме да го додадеме во сирење, сосови и слично.
2. Кромид
Кромидот е најчестиот додаток на храна во нашата храна и содржи силни флавоноиди кои делуваат како антибиотици. За да ја зголемите неговата ефикасност, добро е да го исечете и оставете да стои неколку минути, исто како лукот. Оваа постапка ќе го зголеми излачувањето на фитонутриенти кои го прават кромидот природен антибиотик.
3. Масло од оригано
Маслото од оригано е едно од најсилните антибактериски есенцијални масла бидејќи содржи карвакрол и тимол, две антибактериски и антифунгални соединенија. Студиите покажуваат дека маслото од оригано е ефикасно против многу клинички соеви на бактерии, вклучувајќи ги ешерихија коли и псевдомонас аеругиноза.
За да користите масло од оригано како природен антибиотик, можете да го мешате со вода или кокосово масло. Сепак, треба да бидете претпазливи бидејќи станува збор за многу силно масло, па затоа никогаш не треба да користите повеќе од една до две капки на ден, најмногу 14 дена.
4. Мед
Медот е обично првата храна по која посегнуваме кога сме болни. За да се произведе околу 1 кг мед, пчелите мора да слетаат на цвет околу 100 000 пати. Треба да се направи разлика помеѓу цветниот и шумскиот мед. Цветниот мед се стимулира од цветниот нектар, додека шумскиот е направен од слатки работи што пчелите ги земаат заедно со нектар на дрвјата. Шумскиот мед е генерално со послаб квалитет, потемен и има повеќе минерали од цветната варијанта.
Докажано е дека медот, пред се, цветниот мед, го зајакнува имунитетот, го подобрува варењето на храната, ја подобрува регенерацијата на ткивата, има антибактериски својства и го забрзува отстранувањето на токсините од телото.
5. Јаболков оцет
Евтината храна, која често се користи со цел губење на тежината или стимулирање на брзината на метаболизмот, има и антибиотички својства. Јаболков оцет, добиен со ферментација на свежи јаболка, содржи висока содржина на оцетна и јаболкова киселина, витамини, минерали и аминокиселини. Исто така е добар извор на пектин, витамини А, Б6, Ц, Е, тиамин, ликопен, ниацин, пантотенска киселина, рибофлавин и бета каротен.
Често се препорачува да се пие во чаша вода со додавање на мед, а доколку не ви се допаѓа вкусот на јаболков оцет стопен во чаша вода, едноставен начин на кој можете да го додадете е со додавање во салати .
5. Ѓумбир
Ѓумбирот има силни антиинфламаторни и антибактериски својства. Бројни студии покажаа дека помага во спречување на грип и настинка, и има многу корисен ефект врз дигестивниот систем. Најчесто се користи за подготовка на чај, а во многу јадења може да се додаде и свеж рендан. Сепак, имајте во предвид дека неговиот вкус е многу интензивен, па затоа треба да обрнете внимание на количината што ја консумираме.
7. Рен
Суровиот рен е дел од многу велигденски оброци. а во исто време треба да се имаат предвид сите негови придобивки. Може да помогне во спречување и лекување на синусни инфекции, инфекции на мочниот меур и инфекции на кожата. Составот на ренот содржи висока содржина на сулфур, што е докажано дека делува како антибиотик. Ренот учествува во елиминација на паразитите од дигестивниот систем, и го стимулира имунитетот и го зголемува нивото на белите крвни клетки.
8. Куркума
Егзотичната куркума има силно влијание врз целиот организам и може да се додаде како зачин во сосови, рисотоси и многу други јадења. Куркумин, главната активна состојка на куркумата, има силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Може да ги ублажи симптомите на грип и настинка и да ја подобри работата на телесните клетки.