Молекуларен биолог убедува: Не треба да паничиме за новите соеви на коронавирус

Молекуларниот биолог и член на научниот совет на Владата на Република Хрватска Андреја Амбриовиќ Ристов изјави дека не треба да бидеме изненадени што јужноафриканскиот вид коронавирус, кој е веќе присутен во многу европски земји, пристигна во Хрватска. За среќа, вели тој, заразените туристи не ја пренеле болеста на друг.

- Треба да продолжиме да ги следиме сите овие варијанти, со секвенцирање или воведување на прилагодена метода на PCR што ќе ги бара овие варијанти, јужноафриканска, за британската веќе знаеме дека е присутна кај нашата популација, околу 20 проценти. Бидејќи знаеме дека оваа варијанта се шири побрзо, очекуваме да се натпреварува со стариот вид и да го преземе водството - рече Ристов во емисијата „Студио 4“ на ХРТ.

Знаеме дека британската варијанта се шири побрзо, но симптомите се исти како и за претходните варијанти. Знаеме дека јужноафриканскиот вид се шири побрзо, но не знаеме колку. За јужноафриканскиот вид, немаме доволно податоци дали предизвикува потешка форма на болеста или не. 

- Ќе биде интересно да се види кај популациите во кои има две варијанти што брзо се шират и која ќе победи. Граѓаните во никој случај не можат да откријат дали станува збор за варијанта, симптомите се исти. Овој вирус предизвикува различни симптоми кај луѓе од различна возраст, од асимптоматски до луѓе од различни возрасти, кои заврпуваат со тешки симптоми, рече Ристов.

Таа истакна дека сите вакцини се добри затоа што штитат од тешки форми на болеста. 

- Постојат само податоци за вакцината Фајзер дека неутрализирачките антитела против јужноафриканската варијанта штитат само една третина од инфекцијата. Тоа не значи дека една третина е целосен имунолошки одговор, бидејќи е составен од антитела и клетки кои убиваат клетки заразени со вирус, рече Ристов, додавајќи дека не поминало доволно време да се тврди колку вакцини штитат од јужноафричкиот сој.

На прашањето зошто има зголемување на бројот на пациенти во земјите каде е сега лето, Ристов објасни: 

- Сè зависи од епидемиолошките мерки, бројот на луѓе и бројот на циркулирачки вируси. Ако варијантата е позаразна, тогаш дури и со постојните епидемиолошки мерки, епидемијата се разгорува. Нема потреба за паника за нови варијанти, тие постојано се создаваат. Очекуваме создавање нови варијанти и затоа постојано ги следиме. Начинот на борба против новите варијанти се епидемиолошки мерки кои ја намалуваат циркулацијата на вирусот.Извор: vecernji.hr