МОМЧЕТО ОД СРБИЈА ЗАРАЗЕНО СО МИСТЕРИОЗНИОТ ХЕПАТИТИС Е ПРЕФРЛЕНО ВО ИТАЛИЈА - лекарите размислуваат дали му е потребен нов црн дроб

Деветгодишното момче во Србија, за кое постои сомневање дека е заразено со хепатитис од непознато потекло, е префрлено во болница во Бергамо, Италија, каде лекарите ќе одлучат дали на детето му треба нов црн дроб, кој бил во тешка состојба. цело време.

Тестовите во Србија се завршени, но како што се дознава, се уште не е утврдено дали има заболување на црниот дроб, најверојатно предизвикано од аденовирус, што се случило кај деца од предучилишна и училишна возраст во најмалку 20 земји.

Во Институтот за мајки и дете „Д-р Вукан Чупиќ во Белград“ од минатата среда е сместено дете за кое постои сомневање дека е заразено од овој хепатитис. Поради жолтата боја, тој направил тестирање за нов хепатитис, откако лекарите утврдиле дека не се работи за хепатитис од типот А, за кој првично мислеле дека го има.

Подетално читајте на Фактор тука.