На 40 години, секоја жена треба да го пие овој витамин: Го подобрува метаболизмот, го зајакнува имунитетот

Добивај вести на Viber

Витаминот Б9 или фолна киселина се важни компоненти кои поттикнуваат метаболички процеси во човечкото тело. Вклучени во производството на клетките на имунолошкиот систем, го подобруват варењето на храната. Оваа супстанца е неопходна за стабилно функционирање на репродуктивниот систем, така што се препишува за време на бременоста и по 40 - 45 години во превентивни цели.

Уште од 1926 година, лекарите го препишувале овој лек на бремени жени. Човечкото тело зема витамин Б9 од храна, но не го произведува сам. Лекарите препорачуваат да земате дополнителни дози на фолна киселина во следниве ситуации:

Хронична анемија кај деца и возрасни;
Белодробна туберкулоза;
Подготовка за зачнување и бременост во првиот квартал;
Доење;
Авитаминоза;
Ако сте на строга диета.

Фолната киселина е исто така добра за здравјето на мажите. Го забрзува производството на здрав сперматозоид заради зголемената синтеза на протеини, нуклеински киселини. Фолната киселина кај мажите спречува неплодност, заболување на простатата и тумори на скротумот.

Неодамнешните истражувања велат дека фолна киселина ја стимулира работата на срцевиот мускул. Го стимулира протокот на кислород и хранливи материи, го подобрува составот на крвта. Влакната стануваат еластични, можат да издржат промени во крвниот притисок за време на стрес, страв, хормонална нерамнотежа.

Зошто на жените им е потребен витамин Б9?

Со недостаток на фолна киселина во женското тело, метаболизмот забавува, производството на многу корисни хормони се намалува. Тоа влијае на функционирањето на гастроинтестиналниот тракт, тироидната жлезда и надбубрежните жлезди и ја нарушува густината на коските. После четириесетгодишна возраст, ниското ниво на витамин Б9 предизвикува остеопороза, фрактури и други компликации на менопауза.

Ако ви недостасува фолна киселина, можете да ја замените со соодветна исхрана. Лекарите препорачуваат да јадете колку што е можно повеќе за време на бременоста или менопаузата:

магдонос, зелена салата, пролетен кромид, аспарагус, брокула, грав, јагоди и рибизли, малини и капини, овошје (јаболка, круши, итн.), ореви, говедски и свински црн дроб, јајца.

Погрешно е да се верува дека фолна киселина е потребна на организмот само за време на бременоста и зачнувањето. Витаминот Б9 го одржува организмот по четириесетгодишна возраст во одлична состојба. Го намалува ризикот од остеопороза, го подобрува варењето на храната и добро расположение.

извор: stil