Најопасните активности за деца: Доктор предупреди на 5 работи поради кои најчесто завршуваат во итна помош!

Началникот на одделението за итна медицинска помош откри кои се најопасните активности за децата поради кои најчесто со повреди доаѓаат во итната помош!

Нормално е децата да паѓаат додека растат, сетете се колку пати ви ги стругале колената и лактите како дете. Секако, ниту еден родител не сака неговото дете сериозно да се повреди додека си игра, па токму затоа шефот на одделот за итна медицинска помош во болницата во Њујорк, д-р Кристофер Кели, открива кои се најопасните активности за најмалите, кои често водат до повреди за кои треба да се посети итната медицинска помош.

1. Качување на импровизирани детски карпи Или конструкции за качување во паркот

„Најголемиот виновник за повредите во парковите се овие карпи. Децата од сите возрасти се нишаат и се качуваат на нив, а постои голема веројатност за повреда“, вели д-р Кели.

Тој посочува дека падовите од рамки за качување често резултираат со скршеници на лактот, за кои често е потребна хируршка интервенција, но додава и дека оваа повреда иако е комплицирана, не е опасна по живот.

2. Изгореници од лизгалки

Уште од мали нозе учете ги децата да не ја допираат вратата од рерната, ниту тавите и тенџерињата што ги гледаат во кујната, но металните и гумените површини опасно се загреваат во топлите летни денови.

„Потенцијалните повреди во парковите можат да бидат предизвикани од одредени површини, како што се метални лизгалки или гумени душеци кои ги штитат децата од паѓање. Овие површини може да станат многу жешки во лето, предизвикувајќи изгореници кај децата кои одат по нив боси или паѓаат врз нивната површина“, ја цитира huffpost.com изјавата на шефот на одделот за итни случаи.

3. Возење електрични скутери

Електричните скутери се многу популарни, и кај возрасни и кај деца.

„Имаме зголемување на повредите поврзани со скутерот, што може да се минимизира доколку се носи соодветна заштитна опрема, вклучувајќи кацига и штитници“, истакнува д-р Кели.

4. Престој во вода без надзор

Една од најголемите опасности во потоплите денови е водата.

„Децата никогаш, под никакви околности, не треба да бидат сами во вода, дури и на неколку минути, дури и ако водата е длабока само неколку сантиметри“, предупредува д-р Кели.

5. Скокање на трамболини

Трамболините се познати по тоа што предизвикуваат повреди, вели началникот на итната помош.

„Скокањето високо, со прилично голема брзина и често под незгоден агол, може да доведе до повреди на мускулно-скелетниот систем, како што се фрактури на лактот или нозете“, вели д-р Ден Парк, раководител на детскиот оддел за итни случаи.


Извор: yumama