Не се само гените причина за заболување од рак: Кој е главниот виновник?

Ризикот дека дебелината ги зголемува шансите за заболување од рак е неправедно запоставена со години...

Многу болести може да се спречат со соодветна превенција, а прекумерната телесна тежина може да го зголеми ризикот од заболување од оваа опасна болест и до два пати. Прекумерна тежина е втората најчеста причина за заболување што може да се спречи, веднаш зад пушењето.

Карциномот на мочниот меур, бубрезите, панкреасот, јајниците и матката денес многу почесто се јавуваат кај луѓе со прекумерна тежина. Експертите велат дека последиците од екстремната дебелина се погубни кога станува збор за ракот, но многумина не се свесни за опасноста.

Повеќе на Машки Магазин