Несакани ефекти од билките: Сѐ што е здраво, не е безбедно

Покрај својот лековит ефект, некои билки можат да имаат и контраиндикации, кои не се безбедни за здравјето.

Ова може да биде резултат на неправилната употреба на растението или едноставно непознавање на начините за собирање, сушење или подготовка на лековите од индивидуалните растителни видови.

Ако не го знаете точниот метод на лекување со билките или препаратите од билките, ви советуваме да се консултирате со лекар или природен исцелител.

Еве неколку од најпознатите билки и нивните несакани ефекти:

Анасон - Не се препорачува на луѓе кои страдаат од стомачни чиреви и колитис. Не треба да се чува подолг период, бидејќи плодовите на овие растенија можат да станат токсични. Пред секоја употреба треба да се изготви нова свежа доза чај.

Aјдучка трева - Присуството на ахилеин има токсична акција во случај на предозирање. Ахилеинот, под влијание на еден специфичен ензим хидролизира, ослободувајќи етерично масло и цианова киселина која има отровен ефект. Труењето се манифестира со грчеви, придружени со вознемиреност и нервоза. Не е погоден за свежи рани поради иритација. Се препорачува за лекување на стари и инфицирани рани.

Боранија - Ако се конзумира во сурова состојба, предизвикува воспаление на гастроинтестиналниот тракт придружено со крварење.

Зелка - Прекумерната потрошувачка во сурова форма доведува до гадење и повраќање. Оксална киселина се врзува со калциумот во телото и крвта, по што може да предизвика крварење.

Жолта коприва - Препорачливо е да се користат свежи бои, бидејќи ако дојде до сушење, се губи активното дејство.

Зајачка шепа - Предозирањето со оваа билка може да предизвика повраќање и иритација на гастроинтестиналниот тракт.

Нане - Може да има токсичен ефект само во случај на предозирање.

Глуварче - Млечниот сок од глуварчето конзумиран во големи количини може да предизвика труење, гадење, повраќање, пролив или аритмија.

Пелин - Не се препорачува за бремени жени, доилки и луѓе болни од нервоза (невролошка болест). Предозирањето може да предизвика труење, а симптомите се нервоза, возбуда, халуцинации, скратување на мускулите, губење на свеста и смрт. Третманот не треба да трае повеќе од 2 недели. Продолжена употреба може да доведе до ментални нарушувања, слабеење и гадење.

Кантарион - Предизвикува зголемена чувствителност на светлина (фото чувствителност), што значи дека луѓето кои се лекуваат со кантарион треба да избегнуваат прекумерно изложување на сонце. Симптомите се манифестираат како оток, чешање, оток на усните и очните капаци.

Ден и ноќ - Не треба да се надминува пропишаната доза, бидејќи во спротивно доаѓа до неконтролирано празнење на дебелото црево, во екстремни случаи и до повраќање и опасност од дехидратација.

Лаванда - Не се користи во големи концентрирани дози, бидејќи ja зголемува раздразливостa, која е проследена од срцеви и нервни слабости, поспаност, хипотензија (низок крвен притисок), хипотермија (ниска телесна температура)

Камшиче - Предозирањето доведува до болни напади, а кај болните со камења во бубрезите, може да доведе и до нагло исфрлање на каменот и како резултат на тоа - затнување на бубрежните канали.

Мудрец - Не се препорачува за доилките, зашто ја намалува млечната секреција.

Змиска хурка - Присуството на тиаминаза (ензим кој го уништува витаминот Б), предизвикува појава на симптоми како вртоглавица, гадење, раздразливост, мускулни грчеви, бавни рефлекси. Споменатите компликации го спречуваат внесот на витамин B во организмот.

Багрем - Во кората и семките на растението се наоѓаат отровни материи. Труењето се манифестира во форма на болни напади, дијареа, апатија и др.

Зуи - Незрелото овошје може да предизвика труење со храна, а истото се манифестира и со повраќање и дијареа.

Даб - Причина за труење е, најчесто кај децата, ако земат поголемо количество. Можат да ги почувствуваат ефектите во форма на апатија (состојба на рамнодушност), запек и често мокрење.