Ниедна пекара нема вакви лепињи! Рецепт за најмеките и највкусните-ја откриваме тајната!

Добивај вести на Viber

Foto: Youtube printscreen

Денеска зачекоруваме во светот на вкусните домашни печива, откривајќи ја тајната на совршените лепчиња - меки, сочни, со тие неодоливи дупки на површината.

Денеска ќе се препуштиме на магијата на правење лепчиња, оние меките и сочните, со оние карактеристични дупчиња што ги сака секој вистински љубител на леб. Без грижи, бидејќи овој рецепт е едноставен и достапен. Еве што ви треба и како да ги подготвите овие прекрасни лепчиња.

Состојки:

-650 грама брашно

-200 мл вода

-200 мл млеко

-3 лажици масло

-20 грама квасец

-1 лажичка шеќер

Подготовка:

- Прво издробете го квасецот во млака вода и додадете шеќер, добро измешајте. Потоа додадете една лажица брашно и повторно измешајте. Кога смесата ќе нарасне, префрлете ја во поголем сад, додадете млако млеко и постепено измешајте го брашното додека тестото не стане меко и нелепливо. Користете бркалка и замесете го тестото додека не се изедначи.

-Замесете го тестото со малку масло кон крајот и оставете го да нарасне на топло место околу 40 минути.

-Тестото поделете го на парчиња од 250 грама, со раце обликувајте топчиња, па покријте ги со фолија и крпа и оставете ги да одморат 10 минути.

-Секое топче развлечете го со раце до големина на голема чинија, притискајќи ги рабовите со рацете за да добиете карактеристични рабови и центар што е можно потенок.

- Покријте ги да се одморат, па исечете ги со тап нож и премачкајте ги со белка или млеко. Посипете со сусам.

Печете ги во загреана рерна на 250 степени околу 7 минути додека не добијат убава златно-кафеава боја.

Уживајте во овие фантастични лепчиња кои можете да ги послужите со различни намази, сирења или дури и како додаток на вашите омилени јадења. Пријатно!