Никогаш не ги фрлајте семките од дуња! Лекар објасни за кои два здравствени проблеми се чудо, ги решаваат за секунда!

Чајот и компотот од дуња се чудо за кашлица и подобро варење, а еве како да ги консумирате

Дуњата е здраво и евтино овошје, широко достапно кај нас, кое има бројни благотворни ефекти. Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ, зборуваше за благотворните својства на овошјето и семките од дуња.

Многумина не знаат дека дуњата помага при дигестивни проблеми, но често луѓето ја избегнуваат бидејќи е „тешка“ за желудникот. Лекарот објасни како да се избегне овој проблем за да се искористат сите нејзини добри својства.

„Не е ни чудо што на девојките им се дава името Дуња, и семките на оваа овошје му се корисни и благотворни. Оваа овошје делува антидијареално, а чајот од дуња се пие за бронхитис - тоа е божјо чудо, и има витамин Ц како портокалот“, рече лекарот.

За вообичаени проблеми како кашлање или проблеми со варењето на храната, се препорачува чај од дуња.

„За проблеми со варењето направете чај од дуња, како и за кашлица. Исечете ја дуњата, извадете ги семките, ставете ја во 200 мл вода, варете 45 минути и нека отстои, се пие како најздрав чај за цел живот“, рече тој.

Ако нè боли стомак кога јадеме дуња, зошто е тоа така и како да си помогнеме?

„На многу луѓе ќе им пречи свежа дуња, бидејќи таа содржи танин. Тоа е како кога пиете силно црвено вино од пониска класа, па затоа ви пречи. Јадете дуња секој ден, било во чај или во компот. Апсолутно помага при „нервозни“ црева. И редовно јадете шолја компот после ручек, може да додадете и сливи, тоа е главен антиоксиданс и промотор на перисталтиката. Заборавете на „породувањето“ на тоалетна школка, вие нема да имате проблем“, рече тој.

„Не фрлајте ги семките на дуњата и кајсиите! Имаат амигдалин, кој силно делува против болести“, рече докторот.


Фото: Youtube/INTHEKITCHENWITHMATT

Најздравото овошје на светот: Содржи многу повеќе витамин Ц од лимонот, ја смирува кашлицата и ги чисти белите дробови