Нова студија покажува: Коронавирусот сепак има сезонски карактер - топлината и сончевата светлина го намалуваат ширењето на вирусот

„Повисоките температури и поинтензивното ултравиолетово зрачење во текот на летото, најверојатно, ќе им помогнат на мерките на јавното здравство да го контролираат САРС-CoV-2, коронавирус предизвикана од ковид-19“, се открива во ново истражување кое сугерира дека потоплото време и тропската клима навистина можат да помогнат да се намали ширењето на ковид-19.

Студијата открива дека местата со топли температури и кои се изложени на подолги часови сончева светлина, како што се земјите во близина на екваторот и оние што имаат „вистинско“ лето, имаат пониска стапка на случаи на ковид-19 во споредба со земјите подалеку од екваторот и оние со постудено време, пишува Live Science.

Наодите се покажаа веродостојни дури и откако истражувачите зедоа предвид други фактори кои можат да влијаат и на ширењето на ковид-19 и на бројот на пријавени случаи, како што се нивото на урбанизација во земјата и интензитетот на тестирањето на ковид-19. Сепак, авторите на студијата нагласуваат дека нивните откритија не значат дека летното време ќе го елиминира ковид-19, но може да им помогне на луѓето да се борат против болеста.

Ковидот нема да исчезне во текот на летото

"Нашите резултати не значат дека болеста ќе исчезне во текот на летото или дека нема да вирее во земјите близу до екваторот. Наместо тоа, повисоките температури и поинтензивното ултравиолетово зрачење во текот на летото, најверојатно, ќе им помогнат на мерките на јавното здравство да го контролираат САРС-CoV-2, коронавирус предизвикана од ковид-19“, напишаа авторите на трудот објавен на 27 април во списанието „Научни извештаи “.

Набргу откако започна пандемијата со ковид-19 во зимата 2020 година, се шпекулираше дека летните температури може да донесат олеснување. Навистина, многу респираторни вируси, вклучително и вируси на грип, покажуваат сезонска шема, достигнуваат врв во зима и опаѓаат во лето. Научниците не знаат со сигурност зошто вирусите следат сезонски модел, но се смета дека голем број фактори играат улога. На пример, студиите сугерираат дека многу респираторни вируси се постабилни и остануваат подолго во воздухот во постудени средини со ниска влага, истакнува Live Science. Човечкото однесување, како што се собирање во затворено во зима, исто така може да поттикне пренесување на вирус.

Лабораториските студии исто така откриле дека високите температури и влажноста го намалуваат преживувањето на вирусот САРС-CoV-2, но не беше сосема јасно дали ова важи и за реалниот пренос. Во новата студија, научниците анализирале податоци од 117 земји, користејќи бројки за ширењето на ковид-19 од почетокот на пандемијата до 9 јануари 2021 година. Користени се статистички методи за да се испита врската помеѓу географската ширина, што влијае на сончевата светлина, температурата и влажност. и стапки на ширење ковид-19. "Топлината и сончевата светлина го намалуваат ширењето на вирусот САРС-CoV-2"

Тие исто така користеа податоци од Светската здравствена организација за да ги контролираат факторите што можат да влијаат на стапката на инфекција со ковид-19 во една земја, како што се авионски патувања, трошоци за здравствена заштита, односот на постари кон помлади луѓе и економски развој. Откриле дека секое зголемување на географската ширина од екваторот за еден степен е поврзано со зголемување на бројот на случаи со ковид-19 по 4,3 проценти на милион луѓе. Ова значи дека земја на 1.000 километри поблизу до екваторот во споредба со друга може да очекува 33 проценти помалку случаи на ковид-19 на милион луѓе, под услов сите други фактори да бидат еднакви.

„Нашите резултати се во согласност со хипотезата дека топлината и сончевата светлина го намалуваат ширењето на вирусот САРС-КоВ-2 и преваленцата на ковида-19“, пишуваат авторите на студијата од Хајделберг институтот за глобално здравје во Германија и Кинеската академија за медицински науки во Пекинг.

Наодите исто така значат дека заканата од обнова на епидемијата може да се зголеми во текот на зимата, како што се гледа во многу земји од северната хемисфера во декември 2020 и јануари 2021 година.

Авторите посочуваат дека нивната студија вклучувала податоци само до 9 јануари 2021 година, пред да започнат да се шират бројни варијанти на ковид-19, вклучително и соеви кои првпат се појавиле во Јужна Африка и Велика Британија, па не е јасно дали овие видови исто така ќе следат сезонски модел на ширење на зараза, заклучува Live Science.

извор:index.hr