Новите подваријанти на коронавирусот можат да ги избегнат антителата

Новите подваријанти на коронавирусот можат да ги избегнат антителата од вакцинација и инфекција. 

Омикронските подваријанти BA.4 и BA.5 избегнуваат антитела и кај луѓето кои имале претходна инфекција со ковид и кај оние кои биле целосно вакцинирани, вклучително и со дополнителната доза, според новото истражување од медицинскиот центар Beth Israel Deaconess, кој е дел од Харвард.

Според новата студија објавена оваа недела во New England Journal of Medicine, пренесена од CNN, нивоата на неутрализирачки антитела предизвикани од претходна инфекција или вакцинација се неколку пати пониски во подваријантите BA.4 и BA.5 во споредба со оригиналниот коронавирус.

Детали читајте на Фактор, тука.