Ново откритие: Ѓердан кој ве предупредува да не си го допирате лицето

Американската агенција НАСА објави инструкции за производството на ѓерданот кој со помош на 3Д пронтер спречува личноста да си го допре лицето.

Во време на пандемија, за да ги потсетат луѓето да не си го допираат лицето, тројца инженери од НАСА го дизајнираа „Pulse“, ѓердан со сензор за близина кој има вибрационен мотор. Тој мотор се активира кога рацете ќе се однесат накај главата. Што поблиску се прстите до главата, толку вибрациите стануваат поинтензивни.

- Целта на „Pulse“ е да се минимизира ширењето на коронавирусот кој може да се пренесе и со допирање на инфицирани површини со рацете, а потоа со допирање на очите, носот или устата- соопстено е од НАСА.