„Нутриционист сум за заболени од рак и овие 7 намирници никогаш не ги конзумирам“: Еве што да исфрлите од исхраната веднаш

Добивај вести на Viber

Никол Ендрјус, диететичар специјализирана за онкологија во Вашингтон, на социјалните мрежи откри седум намирници и пијалоци за кои тврди дека можат да го зголемат ризикот од развој на рак или негово враќање.

Во своето видео на TikTok од јуни, кое собра близу 2 милиони прегледи, Никол точно навела за која храна станува збор, посочувајќи дека таа самата речиси никогаш не ја консумира, пишува New York Post.

Алкохол

Сите видови на алкохол, вклучувајќи го и црвеното вино, го зголемуваат ризикот од шест различни видови на рак, вели Никол. Конкретно, алкохолот го зголемува ризикот од рак на усната шуплина и грлото, гркланот, хранопроводникот, дебелото црево и ректумот, црниот дроб и дојката. Ова се случува затоа што телото не го вари алкохолот, туку го разложува на хемикалија наречена ацеталдехид, која може да ја оштети ДНК и да го спречи телото да се опорави.

Преработено месо

Преработеното месо го зголемува ризикот првенствено од рак на дебелото црево. Никол вели дека конкретно избегнува сувомеснати и колбаси, а наместо тоа подготвува поздрави верзии со домашен сиров колбас и интегрално пециво. Во 2015 година, Светската здравствена организација го класифицираше преработеното месо како канцерогено, а новото истражување покажа дека луѓето кои јадат 10 отсто повеќе таква храна од другите имаат 23 отсто поголем ризик од рак на главата и вратот.

@oncology.nutrition.rd Link in bio to apply to VIP 1:1 cancer nutrition coaching for more support on how to build a cancer prevention, or during cancer treatment nutrition plan  As a cancer dietitian, I skip: Large sugary drinks  Pepperoni  Hot dogs  Turkey meats  Alcohol  Sugar packets  High Sugar coffees  Red meats  White breads (lower in fiber and nutrition) Plant based milks (low on protein) AICR.org WCRF.org #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation original sound - Nichole | Oncology Dietitian


Газирани пијалоци

Никол се воздржува од газирани пијалоци, особено кога јаде надвор. Наместо тоа, таа се одлучува за вода или незасладен ладен чај, објаснувајќи дека газираните пијалоци, особено оние со неограничено полнење во рестораните, содржат многу дополнителни калории. А вишокот масно ткиво го зголемува ризикот од 13 различни видови на рак, од кои еден од најчестите е ракот на црниот дроб.

Црвено месо

Умереното консумирање црвено месо не е поврзано со зголемен ризик од рак. Сепак, консумирањето повеќе од 500 грама црвено месо неделно е поврзано со зголемени шанси за развој на рак на дебелото црево. Иако е богато со хранливи материи, црвеното месо содржи хем железо, кое може да го стимулира формирањето на потенцијално канцерогени хемикалии.

Кафе

Пиењето три до четири шолји кафе дневно го намалува ризикот од рак на црниот дроб и други болести поврзани со алкохолот, како и ризикот од развој на комбинација од дијабетес, мозочен удар и срцеви заболувања. Сепак, овие придобивки исчезнуваат кога вашата шолја кафе ќе стане десерт. Доколку сакате фрапучино и слични засладени пијалоци, следниот пат нарачајте помала порција и ставете помалку шеќер во него, а со тоа ќе ги намалите бројните здравствени ризици.

Бел леб

Кога станува збор за житарките, Никол никогаш не бира брашно. „Целите житарки се мој избор. Целите житарки помагаат да се намали ризикот од рак на дебелото црево и дојката и да се обезбедат повеќе влакна и хранливи материи бидејќи се помалку преработени“, вели овој експерт, иако брашното и пекарските производи не се директно поврзани со зголемен ризик од рак , недостатокот на влакна ги прави лош избор.

Растително млеко

Никол вели дека и покрај популарноста на алтернативните млека, таа секогаш избира хранливо богато, полномасно млеко. „Не користам млека од растително потекло бидејќи имаат толку малку протеини“, вели тој. Тој исто така додава дека „фантастичниот“ калциум во кравјото млеко го намалува ризикот од рак на дебелото црево.


Фото: принтскрин тикток