Оброк што не може да се одбие: Тестенини со пиперка и говедско месо

За сите љубители на тестенини, ова е оброј кој дефинитивно ќе го задоволи вашиот вкус. Оваа количина е за 4 порции, и потребни се 60 минути за да се подготви.

Состојки:

* 1 поголем кромид

* 1 среден морков

* 1 парче корен од целер

* 2 мали мали црвени пиперки

* 200 гр печурки

* 400 гр излупени домати

* 400 гр мелено говедско месо

* 400 г спирални тестенини

* мелен црн бибер

* 200 гр кашкавал

* зејтин

* сол

1. Сварете ги тестенините во солена вода со малку масло, исцедете го вишокот течност а дел од водата зачувајте ја течноста за готвење.

2. Кромидот се чисти и се сечка на коцки, шампињоните се сечат на листови. Излупете ги морковот и коренот на целерот и исечете ги на поголеми парчиња, а потоа измелете сè заедно во блендер. Исто така исчистете ја и измелете ја и пиперката во блендер.

3. Во длабока тава се пржи кромидот на малку масло додека не омекне и не добие златна боја. Додадете морков, целер и бибер, па пропржете кратко додека зеленчукот малку не омекне.

4. Додадете мелено говедско месо и пржете додека не ја промени бојата. Додадете печурки и продолжете да динстате десетина минути.

5.На крајот додадете ја доматна паста (од претходно излупените и изблендирани домати) сол и бибер по вкус. Истурете малку течност од варените тестенините и сè заедно сварете за да ја добиете саканата густина на сосот.

6. Со сосот се прелеваат тестенините и се става ренданиот кашкавал и пармезан по вкус.

Фото:freepik