Сочна торта со гриз и кајсии: Готова за не повеќе од половина час, а сите состојки веќе ги имате дома

Добивај вести на Viber

Фото: Printscreen/youtube

Совршено мека и сочна торта од гриз, премачкана со џем од кајсии што се топи со секој залак.

Најстарите и наједноставните рецепти понекогаш се најубави. Овој колач со гриз и џем е многу лесен за правење, а повеќето состојки веројатно веќе ги имате дома, па не мора да одите во продавница. Воодушевете ги домашните со деликатес кој ќе исчезне од трпезата штом го послужите.

Состојки:

3 јајца

1 чаша (180 мл) шеќер

1 кесичка ванилин шеќер

1 чаша гриз

1 чаша брашно

1 чаша масло

1 чаша млеко

1 чаша џем од кајсии

1 кесичка прашок за пециво


И уште:

џем од кајсии

300 гр покрупни мелени ореви


Подготовка:

Намачкајте со путер плех од 35х20 см. Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Скршете ги јајцата во сад и матете ги додека не се запенат додека постепено ја додавате смесата од шеќер и ванилин шеќер. Додадете масло и млеко и изматете. Додадете чаша џем од кајсии и соединете ги сите состојки. На крајот додадете ја смесата од брашно, гриз и прашок за пециво. Изматете да нема грутчиња брашно. Изматеното тесто истурете го во плехот и печете 25 минути.

Оставете го колачот (пробајте со чепкалка за заби дали е печен) да се излади, па премачкајте го во тенок слој со џем од кајсии. Посипете го со мелени ореви и оставете го колачот целосно да се излади. На здравје!


Извор: stil.kurir.rs