Старомоден овошен колач кој е обожаван со генерации: Вистинско уживање за топлите денови, готов за 20 минути
Старомодниот колач со цреши што ни го правеа нашите баби во малку помодерна, но сепак вкусна варијанта
Рецепт кој е лесен, брз и полн со вкус, совршен за секоја пригода. Со децении овој деликатес е омилен на целиот Балкан, а денес ви носиме малку помодерна верзија која ќе ве освои со уникатната комбинација на традиција и иновација.
Состојки:
300 гр цреши
150 мл масло
200 гр обично брашно
50 гр какао
3 јајца
80 гр млеко или темно чоколадо
1 прашок за пециво
50 мл млеко
150 гр шеќер
За филот:
100 гр шеќер
250 гр крем сирење
2 јајца
2 лажици остро брашно
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени за да создадете идеална средина за печење на колачот.
Во поголем сад со помош на миксер измешајте ги шеќерот, јајцата и млекото додека не добиете мазна и кремаста смеса.
Во друг сад внимателно измешајте ги брашното, прашокот за пециво и какаото.
Полека додајте ги сувите состојки во влажното, мешајќи ги пет минути за да се соединат добро сите состојки и да се создаде совршена смеса за печење.
Откако смесата доволно ќе се соедини, со рака нежно преклопете ја сечканата чоколада.
Во посебен сад со миксер измешајте ги сите состојки додека не добиете мазна и хомогенизирана смеса.
Темната смеса истурете ја на дното на плех обложен со хартија за печење, рамномерно распоредете ја за да ја создадете основата за вашата торта.
Над темната смеса, внимателно истурете го подготвениот фил со сирење, создавајќи слој кој ќе внесе нежна и кремаста нота на вашата торта.
Повторете го процесот на додавање на темната смеса и филот со сирење и посипете ги црешите.
Ставете ја вашата торта во загреана рерна и печете ја околу 20 минути или додека не порумени.