Онколозите молат овие намирници да ги исфрлите од исхраната: Причинуваат многу болести, па и рак

Во денешно време, многу е тешко да се најдат навистина здрави производи на полиците на продавниците. Секој ден има сѐ повеќе штетни производи, кои се произведуваат на начин што ја одржува свежината и атрактивниот изглед што е можно подолго, а за тоа се користат многу опасни хемиски соединенија.

Подготвивме листа од 7 производи што не претставуваат никаква опасност на прв поглед, но всушност апсолутно не треба да ги користите ако не сакате да му наштетите на вашето здравје!

Џемови

Џемови од продавници, индустриски обработени, се многу штетни, содржат моќни адитиви кои помагаат да се одржат непроменети бобинки и овошја. Боите во нивниот состав се исто така исклучително штетни.

Помфрит во ресторани и продавници

Помфритот содржи многу скроб и маснотии. Неговата употреба доведува до зголемување на телесната тежина. Сепак, дебелината е бриз во споредба со другите здравствени проблеми што ги предизвикува ова јадење.

Помфритот содржи и транс масти, кои можат да предизвикаат атеросклероза, дијабетес и рак, но и да предизвикаат генетски промени во телото. Транс мастите влијаат и на имунитетот. Помфритот изобилно се посолува. Голема количина сол во исхраната го зголемува ризикот од болести, на пример, уролитијаза, хипертензија, срцев удар и мозочен удар.

Пуканки

Самата пченка не е закана за луѓето. Но, за да се направат пуканки, се додаваат путер, сол, шеќер, карамелизатори, бои, засилувачи на вкус и ароми, кои се смрт за нашиот организам.

Количината на сол во класичните солени пуканки е многу пати поголема отколку во чипсот.

Варени колбаси

Варените колбаси се направени од генетски модифицирана соја. Колбаси, мали колбаси, варени колбаси, паштети и други производи содржат сало, внатрешна маст, свинска кожа која зафаќа до 40% од тежината. Вкусот на месото се постигнува со помош на ароми.

Шунка

Во повеќето случаи, во шунка како таква, месото не содржи повеќе од 5%. Сѐ друго е гел (засилувачи на вкус, засилувачи на бои).

Сурови димени колбаси

За жал, никој не дими сувомеснати производи како порано. Наместо тоа, се користат течности за дименње кои содржат формалдехид. Ова може да доведе до развој на рак ако оваа храна се консумира долго време.

Млечни производи со долг рок на траење

Избегнувајте млечни производи кои можат да траат подолго од две недели. Асептичкото пакување е пакување со антибиотици. За жал, ова млеко содржи и стабилизатори, згуснувачи, адитиви и вкусови.

Оваа храна треба да се ограничи колку што е можно во исхраната, а нејзината потрошувачка треба да се сведе на апсолутен минимум - и ќе почувствувате како се подобрува вашето здравје.


Извор: stil.kurir.rs