Осум работи што среќните луѓе ги прават секое утро

За многумина од нас, утрата започнуваат со паника - нагло станување од кревет, по што сфативме дека сме се успале, или брзаме на кафе, туш и избирање на облека, или пакуваме ручек за детето ... Се немаме време. Не е ни чудо што толку многу луѓе се преплашени од мислата што можат да се разбудат во 9 часот наутро. Среќните луѓе всушност имаат свои утра и дури успеваат да ги набудуваат своите скромни утрински ритуали. И ова го зголемува нивното чувство за благосостојба и постигнатите цели. Еве што споделуваат многумина од нив за почетокот на денот.

1. Тие се будат со благодарност.

Вежбањето чувство на благодарност е поврзано со целокупното чувство на задоволство. Тие се навистина благодарни за најмалите работи во нивните животи и тоа го покажуваат со целосна слобода од утрото - со бакнеж, мали гестови и љубезни зборови.

2. Почнуваат одново секој ден и секое утро.

Секој ден е нов ден и доаѓа нешто поинакво. Среќниците знаат дека дури и вчера да бил нивен целосен неуспех, новиот ден им носи нови авантури и можности за успех. Способноста за прилагодување е основниот квалитет за постигнување на целите и за среќно постоење.

3. Тие одвојуваат време за медитација, молитва или осаменост.

Многу среќни луѓе се духовно развиени. Медитацијата помага да се задржи умот фокусиран, ги смирува нервите и го одржува внатрешниот мир. Бенџамин Френклин секое утро се гледаше во огледало и се прашуваше: „Што добро можам да направам денес?“

4. Читаат книги.

Секое утро е ритуал што треба малку да го прочитате додека пиете кафе. Се покажа дека литературата помага во само-подобрување и развој на широк поглед на светот. Покрај тоа, читањето ја развива имагинацијата повеќе од слушање вести.

5. Тие се држат до едноставни работи и не брзаат да излезат од вратата наутро.

Мал пакет утрински навики спречува големи неуспеси на почетокот на денот. Такви се подготовка на облека навечер, подготовка на кафематот за побрзо подготвување кафе и слични ситни детали што ги спасуваат од мултитаскинг наутро. Ова ја елиминира секоја можност за стрес и вознемиреност што крадат од задоволството на утрото

6. Тие прават вежби.

Вежбањето помага да се одржи не само добро здравје, туку и да се зголемат нивоата на серотонин, допамин и норадреналин, кои помагаат полесно да се надмине стресот и да се ослободат симптомите на депресија. Среќните луѓе имаат приоритет на вежбање секое утро и дури не се обидуваат да го одложат за подоцна во текот на денот. Тие потврдуваат дека тестаментот е ублажен наутро.

Утринските вежби помагаат крвта полесно да се движи и дава повеќе енергија за целиот ден.

7. Тие се придржуваат до тоа да земаат доза на свеж воздух секој ден.

Утринските прошетки се добри за сè - докажано е дека пешачењето ја стимулира креативноста, функцијата на мозокот. Секој здив на свеж воздух промовира чувство на виталност.

8. Тие уживаат во убавината на нивната околина и моментот.

Без разлика дали го шетаат кучето или седат покрај прозорецот со книга во рака, секоја минута од своето време е драгоцена и возбудлива за нив. Тие се целосно присутни во секое време и ова им е навистина важно. Така тие стекнуваат мудрост, реализирајќи го сопствениот живот.

Колку од овие навики имате наутро?